Burse - Fonduri mutuale

BlackRock, o superputere financiară mondială, se infiltrează pe tăcute în toate colţurile lumii corporate europene

BlackRock are un fond dedicat Europei emergente şi Asiei Centrale, BlackRock Emerging Europe Fund. Acesta deţine acţiuni la mai multe companii din regiune, iar dintre acestea cele mai cunoscute şi numeroase nume sunt din Polonia – PEKAO Bank, PZU, Orlen, Banca PKO. Alte companii prezente în portofoliul fondului sunt banca OTP din Ungaria, retailerul turc BIM Birleşik Magazalar, producătorul de medicamente ungar Gedeon Richter, banca turcă Yapi ve Kredi Bankasi şi grupul de energie ceh CEZ. România nu figurează cu vreo companie printre deţinerile de top şi nici ca ţară unde fondul are expunere.

BlackRock are un fond dedicat Europei emergente şi Asiei Centrale, BlackRock Emerging Europe Fund. Acesta deţine acţiuni la mai multe companii din regiune, iar dintre acestea cele mai cunoscute şi numeroase nume sunt din Polonia – PEKAO Bank, PZU, Orlen, Banca PKO. Alte companii prezente în portofoliul fondului sunt banca OTP din Ungaria, retailerul turc BIM Birleşik Magazalar, producătorul de medicamente ungar Gedeon Richter, banca turcă Yapi ve Kredi Bankasi şi grupul de energie ceh CEZ. România nu figurează cu vreo companie printre deţinerile de top şi nici ca ţară unde fondul are expunere.

Autor: Bogdan Cojocaru

27.02.2024, 21:52 51594

Dacă ar fi ca despre o companie se să poată spune că deţine câte un pic din orice înseamnă business important în lumea dezvoltată şi în economiile de frontieră, influenţând astfel vieţiile a sute de milioane de oameni, fără a cădea în tenebrele teoriei conspiraţiei, aceea este BlackRock. Compania americană este considerată cel mai mare administrator de active din lume. Şi pe bună dreptate.

Cel puţin în Europa are o prezenţă consi­derabilă în acţionariatele companiilor. Este foarte activ, spre exemplu, în sectorul bancar european. UniCredit, Santander, Deutsche Bank, bănci care anul acesta vor acorda acţionarilor dividende record, îi au în structura acţionariatului pe americanii de la BlackRock. Managerul de active este în fruntea investito­rilor străini care domină lumea bancară spanio­lă, după cum a observat El Pais.

BlackRock deţine acţiuni la Shell, TotalEnergies, Novo Nordisk, a­cestea numărându-se printre cele mai mari companii euro­pene. Dar BlackRock nu este singurul manager de investiţii american care vine cu bani, pen­tru a face bani, în lumea corporate europeană. El are în jurul său o adevarată gaşcă de yankei.

Un alt nume binecu­no­cut din acest grup este Vanguard. Dar există un motiv pentru care ma­nagerii de active din SUA îşi pot întinde rădă­cinile atât de departe şi atât de adânc în toată lumea corporate, inclusiv în cea europeană. Din America vin banii. Iar unele companii europene nu stau pur şi simplu să-i aştepte pe americani să vină cu banii lor. Se duc ele singure după ei.

Colosul german din industria chimică Linde, producătorul irlandez de materiale de construcţii CRH şi compania britanică de semiconductori Arm s-au mutat toate în ultimele luni peste Atlantic, pe bursa de acţiuni de la New York, cea mai mare din lume, notează Euronews. Acest lucru s-a în­tâm­plat în timp ce, de exemplu, în 2023 numă­rul de oferte publice iniţiale de listare de acţiuni pe bursa de la Londra s-a redus de la 74 la 23.

Pe principala platformă a bursei de la Frankfurt s-au listat anul trecut prin IPO-uri doar trei companii germane. În 2022 a fost doar o listare. Media deceniului început în 2010 este de şapte listări. De pe bursa germană anul trecut companiile au încasat prin IPO-uri doar 2 miliarde de euro, faţă de 9,4 miliarde euro în 2022 şi 9,6 miliarde euro în 2021. Nu mai sunt bani acolo? John Tuttle, vicepreşedintele de la New York Stock Exchange, a explicat pentru Euronews de ce multe companii europene pleacă de pe bursele Europei pentru a veni în SUA şi a spus că, în primul rând, piaţa de capital din New York este pur şi simplu cea mai atractivă din lume.

„Oricum ai interpreta datele, SUA au cel mai adânc bazin de lichiditate şi de capital din lume, cea mai largă bază de investitori“, a afir­mat el. „Are o mulţime de analişti şi investitori concentraţi pe creştere, nu doar pe valoare şi dividende.“ Prin listarea în SUA, companiile pot fi incluse în indici bursieri cunoscuţi în întreaga lume la care altfel n-ar avea acces.

Acest lucru aduce mai mult capital, o bază de acţionariat mai stabilă şi în cele din urmă valori mai mari, a mai spus Tuttle. De cealaltă parte, birocraţia crescută şi problemele de reglementare în unele părţi ale Europei descurajează investiţiile. Într-o opinie publicată de Financial Times, veteranului burselor Philip Augar scrie, ca răspuns la întrebarea dacă nu cumva bursele americane le strivesc pe cele europene, cum bancherii de investiţii raportează că cei mai importanţi candidaţi din Europa pentru IPO-uri au în vedere listări la Nasdaq sau NYSE.

Ceva de luat în seamă pentru a înţelege situaţia este că, în ciuda bazei lor europene, capitalul acelor companii este concentrat la fonduri de investiţii de capitalul de risc (VC) din SUA. Pentru astfel de investitori, Nasdaq şi NYSE sunt pieţele preferate, unde se simt cel mai confortabil în a-şi păstra poziţiile care rămân pe piaţa publică după IPO. Bursele americane sunt pieţele preferate şi pentru că sunt cele mai mari. Acţiunile americane reprezintă aproape 70% din indicele MSCI World; următoarele cinci ca mărime – cele din Japonia, Marea Britanie, Franţa, Canada şi Germania – însumează mai puţin de 20%.

Primele 10 acţiuni componente ale MSCI World sunt toate ale companiilor din SUA. Cele mai valoroase 10 acţiuni din SUA sunt mai mari decât capitalizările de piaţă din Japonia, Marea Britanie, Franţa, Canada şi Germania la un loc. O astfel de dominaţie pe burse se bazează în parte pe creşterea economică mai rapidă a SUA faţă de Europa de la marea criză financiară încoace, dar şi pe câştigurile corporative obţinute prin răscumpărări de acţiuni. Investitorii au descoperit acest lucru, triplând valoarea S&P 500 de la criză şi până în prezent, în timp ce Euro Stoxx 50 a crescut cu mai puţin de 75%.

SUA au devenit bursa de valori a lumii. De fapt, SUA au supradimensionat cele mai mari companii din lume pe propriile lor pieţe de acţiuni, creând un grup colosal de capital reciclabil care se regăseşte în portofoliile investitorilor americani şi din afara SUA. Cu atâţia bani la dispoziţie, nu este de mirare că firmele de investiţii americane pot ajunge în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, în Australia şi Noua Zeelandă. În Europa, au ajuns până şi în capitalul cluburilor de fotbal.

Dar, revenind la cel mai mare manager de active al Americii, BlackRock, şi acesta s-a implicat în fotbal, deţinând acţiuni la Organizaţia Greacă de Prognosticuri Fotbalistice. BlackRock are un fond dedicat regiunii, BlackRock Emerging Europe Fund. Acesta deţine acţiuni la mai multe companii est-europene şi din Asia Centrală, dar cele mai multe dintre acestea sunt din Polonia – PEKAO Bank, PZU, Orlen, Banca PKO. Alte companii prezente în portofoliul fondului sunt banca OTP din Ungaria, retailerul turc BIM Birleşik Magazalar, producătorul de medicamente ungar Gedeon Richter, banca turcă Yapi ve Kredi Bankasi şi grupul de energie ceh CEZ.

România nu figurează cu vreo companie printre deţinerile de top şi nici ca ţară unde fondul are expunere. Dar la BlackRock cine sunt acţionarii, în afară de chiar BlackRock şi managerii săi? Alţi mari administratori de active americani, cei din gaşca de yankei cu care BlackRock cucereşte lumea corporate a Europei. Câteva nume ies în evidenţă: Vanguard, State Street Corporation, dar şi Bank of America.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO