BMW a aniversat 100 de ani cu un profit de 6,4 miliarde de euro, dar acţionarii nu au fost mulţumiţi de dividendele acordate

11 mar 2016 Autor: Ştefan Deleanu

Prestigiosul producător de automobile BMW AG, a raportat câştiguri substanţiale pentru exerciţiul financiar din anul 2015, realizând un profit de 6,4 miliarde de euro, cu 10% mai mare decât în anul precedent, când a realizat un profit de 5,8 miliarde de euro. Dividendul anunţat de către companie pentru anul 2016 este de 3,20 euro per titlu, faţă de 2,90 din anul precedent.

Dezamăgirea acţionarilor BMW s-a simţit în căderea preţului cu 2% în data de 9 martie.

Conform Wall Street Journal, Arndt Ellinghorst, directorul de cercetare în domeniul auto de la Evercore ISI, a declarat: “Managementul a indicat, de ceva vreme, că va face mai multe pentru acţionari.”

În ultimii 5 ani rata dividendului, a fost în continuă creştere, de la 1,94% în 2011 până la 2,73% în 2015. Nemulţumirea acţionarilor privind dividendele primite, poate fi corectă, însă aceştia trebuie sa aibă în vedere faptul că industria automobilelor este foarte competitivă şi un producător premium asemenea BMW trebuie sa investească foarte mult în dezvoltare pentru a-şi menţine poziţia pe piaţă.

De asemenea veniturile companiei pe anul 2015 s-au mărit cu 15% până la cifra de 92,2 miliarde de euro, faţă de 80,4 miliarde de euro realizate în exerciţiul financiar precedent. Creşterea veniturilor a fost rezultatul unor noi vânzări record de 2,25 milioane de automobile în cursul anului 2015 şi de ratele de schimb valutar favorabile companiei.

Compania BMW, cu sediul in Munchen este un dintre cele mai importante companii din industria auto, pe lângă marca de maşini cu nume omolog, aceasta produce şI mărcile MINI şi Rolls-Royce.

Bayerische Motoren Werke AG(simbol bursier BMW, tranzacţionat pe bursa de la Frankfurt), are o capitalizare bursiera de 51,87 miliarde euro, preţul de închidere al acţiunilor BMW în data de 11 martie a fost de 78,7 euro.

 

 

Cuvinte cheie:
profit
, bmw
, companie
, crestere
, actiuni
, cotatie
, scadere
, miliarde
, realizare
, automobile
, exercitiu
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide