Burse - Fonduri mutuale

Boromiz face primul pas pentru fuziunea a trei firme din grup

Boromiz face primul pas pentru fuziunea a trei firme din...

Autor: Ioana Tudor

19.09.2014, 00:04 833

Acţionarii producătorului de amidon Amylon Sibiu (simbol bursier AMY), controlat de omul de afaceri Constantin Boromiz, au aprobat fuziunea prin absorbţie cu firma Moara Cibin (MOIB), cea mai valoroasă companie lista­tă pe bursă din grupul Boromir.

Fuziu­nea face parte dintr-un proiect mai amplu prin care Moara Cibin ar urma să absoarbă şi fabrica de biscuiţi Extra Sib, societate închisă şi deţinută în proporţie de 15% de firma Boromir Ind. Gheorghe Ştefan este acţionarul majoritar al Extra Sib, cu 54,2% din acţiuni.

Fuziunea dintre Moara Cibin şi Extra Sib este motivată prin reducerea costurilor generale de administrare şi optimizarea procesului de decizie. De asemenea, conducerea companiei motivează fuziunea prin creşterea eficienţei economice a activităţii de bază, eliminarea cheltuielilor indirecte, consolidarea poziţiei pe piaţă, precum şi posi­bilitatea redistribuirii personalu­lui în cadrul societăţii ca urmare a re­structurării unor activităţi, fără costuri suplimentare

Moara Cibin va fi societatea absorbantă, iar celelalte două firme, ale căror afaceri cumulate au atins 80,3 milioane de lei anul trecut, vor fi entităţile absorbite. Moara Cibin, listată pe piaţa RASDAQ, are o capitalizare bursieră de 32 mil. lei şi a avut afaceri de 132,2 mil. lei în 2013. Compania a trecut pe pierderi anul trecut, de 8,3 mil. lei, după ce a raportat câştiguri în ultimii cinci ani. Societatea a încheiat primul semestru cu rulaje de 59,9 mil. lei, în scădere cu 13% comparativ cu perioada similară a anului trecut, şi şi-a redus pierderile de cinci ori, la 0,62 mil. lei. Acţiunile Amylon se tranzacţionează pe BVB la categoria nelistate. Compania are o capitalizare bursieră de 9,4 mil. lei. Producătorul de amidon este controlat în proporţie de 53% de Moara Cibin. Anul trecut, societatea a obţinut afaceri de aproape 46 mil. lei şi profit net de 8.431 lei. Compania deţinea active totale de 52 mil. lei la finalul anului trecut şi avea datorii de 26,9 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO