Burse - Fonduri mutuale

Brokerii încă suferă de criză şi continuă restructurările

11.08.2010, 23:54 18

Societăţile de brokeraj au închis 22 de sedii în teritoriu înprimul semestrul al anului, în timp ce numărul de brokeriînregistraţi la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) s-aredus cu 22, până la un total de 1.175.
Deşi bursa a atins minimele în primăvara anului trecut, piaţa debrokeraj continuă să fie afectată de volumele reduse detranzacţionare. Drept reacţie, brokerii şi-au restrâns prezenţa înteritoriu, au mai făcut restructurări de personal, unii alegândchiar să iasă din piaţă sau să îşi schimbe obiectul de activitate.Cel mai recent caz de abandon este cel al firmei de brokeraj KDCapital Management, însă în primul semestru al anului s-a mairetras şi firma TGH Investment. Astfel numărul societăţilor debrokeraj active pe piaţa de capital a scăzut sub 70, acesteaîmpărţindu-şi rulaje care în anumite zile trec cu greu de un milionde euro.
Potrivit informaţiilor furnizate de CNVM, un număr de 1.175 debrokeri erau înregistraţi la Comisie la finele primului semestru,dintre care o treime activează ca agenţi delegaţi în baza unorcontracte de colaborare încheiate cu firmele de brokeraj.Comparativ cu finele anului trecut, numărul brokerilor a scăzut cu22.
În prima jumătate a anului, societăţile au continuat să îşirestrângă activitatea din teritoriu, prin închiderea a 22 de sedii(dintre care 19 agenţii şi 3 sucursale). Pentru a compensa absenţadin anumite oraşe, brokerii şi-au dezvoltat platforme online detranzacţionare.
"Am mai făcut restructurări la începutul anului, însă în ultimalună am reactivat o serie de contracte de colaborare cu brokeri maivechi şi cred că vom mai angaja până la finele anului", a spusMarius Trif, directorul general al societăţii de brokeraj CarpaticaInvest. Firma a întreprins una din cele mai drastice operaţiuni derestrângere a activităţii în teritoriu prin închiderea a jumătatedin agenţii, respectiv 22.
De la începutul crizei, în vara anului 2007, piaţa de brokeraj ascăzut încontinuu. O soluţie pentru redresarea pieţei estecreşterea rulajelor pe Bursă, având în vedere că principala sursăde venit pentru brokeri este reprezentată de comisioanele dintranzacţii.
"Dacă Guvernul se ţine de promisiuni şi aduce companiile de stat peBursă şi dacă Fondul Proprietatea se va lista, rulajele pe bursăvor creşte şi piaţa de brokeraj se va dezgheţa", a conchis LucianIsac, directorul general al societăţii de brokeraj Estinvest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO