Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spun că volumele mici arată lipsa de încredere a investitorilor

Brokerii spun că volumele mici arată lipsa de...

Autor: Stefan Musgociu

05.06.2013, 20:51 529

Bursa de la Bucureşti a urmat linia burselor externe şi a scăzut cu 0,83% într-o piaţă unde prudenţa inves­titorilor a limitat lichiditatea la 15,5 mi­lioane de lei, rulaj din care tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au reprezentat mai mult de jumătate.

Wiki ZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Piaţa locală a fost pe roşu încă de la deschidere, urmând linia burselor externe, unde corecţiile sunt deter­minate de aşteptările economiştilor că Rezerva Federală a SUA (Fed) ar putea începe chiar din luna septembrie să reducă programul de achiziţie de obligaţiuni destinat susţinerii eco­nomiei SUA.

„Volumele mici din ultima perioadă arată temerea investitorilor şi lipsa de încredere. Cu siguranţă aceste temeri nu au origini doar în ţara noastră, ci au la bază şi alte eveni­mente, cum ar fi reducerea sau chiar oprirea programului de stimulare a Rezervei Federale. Dovada cea mai clară a fost în urmă cu câteva zile, când un indice al managerilor din producţie a coborât în zona de contracţie a industriei, iar investitorii au considerat pozitivă această ştire, deoarece programul de stimulare se desfăşoară atât timp cât condiţiile economice nu sunt propice“, a declarat pentru Bogdan Niculae, trader la Depar­tamentul pieţe de capital al Piraeus Bank.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 15,5 milioane de lei (3,5 milioane de euro), valoare cu 7% sub rulajul şedinţei precedente, de 16,6 milioane lei (3,7 milioane de euro).

Mai mult de jumătate din lichi­ditatea de miercuri a fost asigurată de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea, de 8 milioane lei. Cel mai recent transfer cu acţiunile FP a fost realizat la 0,654 lei, preţ în scădere cu 0,46%.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost cu 0,83% sub nivelul de marţi, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 1,51%.

Titlurile SIF-urilor au încheiat ziua în scădere cu 1,41% - 2,36%.

„Cred că în următoarele luni investitorii vor tranzacţiona într-un interval destul de strâns, iar volumele se vor menţine la nivelul tipic de vară. Toate acestea, cu condiţia să nu apară un eveniment care să modifice radical starea de fapt“, a afirmat traderul.

Acţiunile Erste (EBS) au con­semnat al doilea rulaj din piaţă, de 2,2 milioane lei.

Cel mai mare pachet a fost transferat în jurul orei 12:00, pentru 1,4 milioane lei. Market makerii de la BVB au ţinut preţul la un nivel apropiat de cel de pe bursa de la Viena, astfel că la finalul şedinţei aceste titluri erau cotate la 109,2 lei (24,65 euro), preţ cu 0,73% sub ziua anterioară.

„Acţiunile listate pe două pieţe pot oferi câteva oportunităţi interesante de arbitraj dacă sunt îndeplinite unele condiţii care să facă tranzacţia rentabilă“, a mai spus Niculae.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,5%.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 06.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO