Burse - Fonduri mutuale

Brokerii sunt suparati ca Proprietatea le-a scapat printre degete

Brokerii sunt suparati ca Proprietatea le-a scapat printre degete
21.01.2010, 23:05 21

Listarea la Bursa din Viena a unui produs derivat detip"warrant" cu activ suport actiunile Fondului Proprietatea (FP)de catre casa de brokeraj Wood&Co a starnit mari nemultumiri inrandul brokerilor locali, in conditiile in care proiectul acestorade a tranzactiona actiunile FP in Romania pe o piata alternativa afost boicotat de actionarii Fondului, printre care americanii de laCartesian, care detin 2,8% din actiuni.

"Lumea este suparata pentru ca nu s-a facut acest «warrant» inRomania si pentru ca nu se pot face tranzactii cu actiuni FP pe opiata transparenta, cand toate lucrurile sunt gata si puse pemasa", a spus Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, care asustinut tranzactionarea titlurilor Fondului Proprietatea pe unsistem alternativ de tranzactionare local gestionat de firmele debrokeraj.

"Mesajul pe care il transmite in piata demersul celor de Woodeste noi nu suntem capabili sa facem nimic concret si poate caacest fapt nu este doar din cauza ca nu exista vointa politica", aafirmat Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii debrokeraj Intercapital Invest.

Anul trecut, Asociatia Brokerilor a lansat un sistem alternativde tranzactionare "Over The Counter" (ROTC) special pentru a cotaactiunile Fondului Proprietatea. Sistemul brokerilor isi propuneasa aduca un plus de transparenta si flexibilitate modului in carese deruleaza in prezent tranzactiile cu actiuni FP. Dupa ce initialbrokerii au obtinut votul pozitiv al Consiliului de Supraveghere alFondului Proprietatea, directoratul Fondului (al doilea organ deconducere), condus atunci de Daniela Lulache, a declarat ca estenevoie de acordul actionarilor pentru ca Fondul sa se listeze peROTC. Statul roman, prin intermediul Ministerului de Finante,controleaza aproape 60% din Fond. Pe de alta parte, statul intarziede cativa ani, din diferite motive, listarea Fondului pe piatareglementata a Bursei de Valori Bucuresti.

De ce au n-au reusit brokerii sa listeze FondulProprietatea la Bucuresti, pe ROTC

Teoretic, tranzactionarea actiunilor oricarei companii pe unsistem alternativ de tranzactionare nu necesita acordul companieisau al actionarilor.

Practic, insa, pentru ca tranzactiile pe ROTC sa fie posibile,Fondul Proprietatea trebuie sa intocmeasca un act aditional lacontractul cu care este inregistrat la Depozitarul Central (caretine registrul actionarilor fondului) in care sa precizeze metodaprin care se face cesiunea de actiuni, respectiv tranzactii pe unsistem alternativ. In prezent, tranzactiile se realizeaza princontract de vanzare-cumparare, intre parti pe baza caruia serealizeaza transferul de proprietate la Depozitar.

"In conditiile de fata, ne gandim si la alte variante. Una ar filistarea pe ROTC si decontarea tranzactiilor in strainatate, la unDepozitar unde nu este nevoie de acel act aditional. Am mai puteasa lansam si noi astfel de warranturi. In orice caz vom continua sasustinem listarea Fondului pe ROTC", a mai spus presedinteleAsociatiei Brokerilor.

Un fond prea mare pentru un "warrant" asa demic

Chiar daca "warrant"-ul este prima referinta oficiala pentruvaloarea actiunii FP, produsul derivat este departe de a redaadevarata valoare a Fondului, sustin brokerii.

Un warrant are ca activ suport 500.000 de actiuni FP si setranzactiona marti cu 36.300 de euro, de unde rezulta un pret de0,3 lei pentru o actiune, in conditiile in care transferurile cuactiuni Fondul Proprietatea se realizau in ultima perioada lapreturi de 0,25-0,29 lei, potrivit informatiilor din piata. Inplus, lichiditatea acestui instrument este destul de redusa,realizandu-se pana acum o singura tranzactie, in valoare de 940.000de euro. "Cand s-a listat Transgaz in 2007 la Bursa din Bucuresti,primele sedinte de tranzactionare au fost marcate de o lichiditateridicata. Insa acest "warrant" nu este un instrument lichid, are ostructura sofistica si putin accesibila investitorilor de rand.Fondul Proprietatea merita o listare adevarata, direct la primacategorie a Bursei", a conchis Lupsan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO