Burse - Fonduri mutuale

Bursa a început săptămâna cu dreptul, iar brokerii aşteaptă semnale privind listările statului

Bursa a început săptămâna cu dreptul, iar brokerii...

Autor: Stefan Musgociu

19.08.2013, 21:46 629

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,4% într-o piaţă unde rulajele au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni şi unde lichiditatea a fost susţinută în principal de tranzacţii cu acţiunile Transgaz (TGN), Fondul Proprietatea (FP), Erste (EBS) şi Banca Transilvania (TLV).

„Piaţa locală este reprezentată în esenţă de câteva companii, care atrag atât investitorii străini, cât şi pe cei locali. Acţiunile majorităţii com­paniilor mai mici nu mai prezintă interes deoarece au o lichiditate redusă şi nu pot fi tran­zac­ţio­nate la volumele dorite de investitori. Odată cu o revenire substanţială a eco­no­miei României cred că vom vedea şi creşterea interesului pentru acest gen de companii“, a decla­rat, Gabriel Ne­cula, şeful departa­mentului de tranzac­ţio­nare la Alpha Finance.

Investitorii au tran­zac­ţionat în total ac­ţiuni de 29,7 mi­lioane lei (6,6 milioane euro), sumă cu 31% peste lichiditatea de vineri, de 22,7 milioane lei (5,1 milioane euro).

Aproape 70% din rulajul de luni a fost asigurat de transferuri cu titlurile Transgaz (7 milioane lei), Fondul Proprietatea (6,5 milioane lei), Erste (4,6 milioane lei) şi Banca Transilvania (2,5 milioane lei).

Titlurile Transgaz au înregistrat cel mai ridicat rulaj din piaţa principală, de 7 milioane lei, iar preţul a crescut cu 1,63%, la 190,05 lei. Cele mai mari pachete de acţiuni Transgaz au fost transferate în jurul orei 13:15, pentru aproape 5 milioane lei.

„Cred că în ultima perioadă au loc schimburi de pachete mai mari ca urmare a evenimentelor în care com­pania a fost implicată. După pierderea înregistrată de proiectul Nabucco, investitorii se repoziţionează în funcţie de viziunea pe care o au despre viitorul companiei“, a mai spus brokerul.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în creş­tere cu 0,83%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlu­rilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,5%.

Acţiunile Fondului Proprietatea au deschis ziua în creştere uşoară, cu 0,43%, apropiindu-se de maximul istoric atins vineri, când preţul a urcat la 0,71 lei. Cel mai mare preţ plătit luni pentru aceste titluri a fost de 0,708 lei.

La închiderea pie­ţei principale, aceste ti­tlu­ri au fost cotate la 0,7065 lei, preţ cu 0,21% peste nivelul de vi­neri, iar operaţiunile cu­mulau 6,5 mil. lei.

„Preţul acţiunilor Fon­dului Proprietatea încearcă să se con­so­lideze în jurul nive­lului de 0,7 lei, deoa­rece ne aflăm într-o zonă de supra-cumpărare. Ră­mâ­ne de văzut dacă interesul investitorilor va reuşi să menţină preţul la aceste valori şi cred că orice veste venită dinspre guvern în ceea ce priveşte listarea Romgaz va influenţa evoluţia acestor acţiuni“, a afirmat Necula.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în scădere cu până la 0,8%. Rezerva Federală va publica miercuri minuta şedinţei de politică monetară din 31 iulie, care ar trebui să ofere noi indicii privind in­ten­ţiile şefilor băncii centrale a SUA refe­ri­tor la măsurile de stimulare monetară a economiei prin preluarea de obligaţiuni din piaţă cu bani proaspăt tipăriţi.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.08.2013.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO