Burse - Fonduri mutuale

Bursa a închis luna februarie pe plus, dar investitorii sunt tot mai precauţi

Bursa a închis luna februarie pe plus, dar investitorii sunt tot mai precauţi

Autor: Stefan Musgociu

01.03.2013, 00:07 1360

Bursa de la Bucureşti a încheiat luna februarie într-o notă optimistă, principala referinţă, indicele BET, afişând o creştere lunară de 3,15%, în timp ce avansul SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea, reunite în indicele BET FI, s-a mai temperat, până la un plus de 0,72%.

Faţă de începutul anului, indicele BET a crescut cu 9,8%, iar indicele BET-FI cu 6,95%. La sfârşitul lunii februarie, indicele BET-C este cu 4,7% peste nivelul din ianuarie şi cu 10,94% peste cel de la finalul anului trecut.

Prudenţa investitorilor s-a reflectat mai ales în lichiditatea bursei, care a scăzut în februarie cu aproape 24%, la 411 milioane lei (93,7 milioane euro), după ce în ianuarie tranzacţiile cu acţiuni au cumulat 538 milioane de lei (122,8 milioane de euro). În a doua parte a lunii februarie, doar acţiunile de regulă lichide au mai reuşit să atragă atenţia investitorilor, iar rezultatele financiare pe 2012 anunţate de companii nu au avut un efect foarte vizibil în piaţă.

"Este posibil ca după rezultatele financiare să vedem nişte rebalansări de portofolii, însă nu aş putea spune în ce măsură va creşte şi lichiditatea în piaţă. Probabil că piaţa ar trebui să se mai corecteze puţin, pentru ca apoi să vedem noi cumpărători", a afirmat un broker.

În ultima şedinţă a lunii februarie, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,78%, iar indicele BET-XT a avansat cu 0,68%. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), s-a plasat cu 0,94% peste ziua anterioară.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,9%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,97%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 34,3 milioane de lei (7,8 milioane de euro), valoare de aproape trei ori peste rulajul de miercuri, de numai 12,7 milioane de lei (2,9 milioane de euro).

Aproape două treimi din lichiditatea pieţei au fost asigurate de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (10,1 milioane de lei, din care un deal de 1,3 milioane de lei), BRD (7 milioane de lei, din care trei deal-uri de 6,2 milioane de lei) şi cu titlurile OMV Petrom (4,5 milioane de lei, din care un deal de 3,1 milioanede lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO