Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Agroland Agribusiness raportează venituri de 46 mil. lei la finele lunii septembrie, minus 10%. Profitul net, în coborâre cu 22%. Revizuire în jos a BVC-ului

Bursă. Agroland Agribusiness raportează venituri de 46...

Autor: Eduard Ivanovici

22.11.2023, 10:32 185

Agroland Agribusiness (simbol bursier AAB), companie antreprenorială românească, parte a grupului Agroland, specializată în vânzarea de inputuri pentru agricultură, a anunţat venituri din exploatare de 46,3 milioane de lei în primele nouă luni din 2023, o scădere cu 10% faţă de perioada similară a anului trecut, EBITDA de 2,9 milioane de lei, o scădere de 9%, şi un profit net de 1,3 milioane de lei, o micşorare cu 22% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, potrivit unui comunicat.

„Trimestrul trei din acest an a continuat să reprezinte o perioadă plină de provocări pentru sectorul agricol din România şi nu numai, determinată de seceta pedologică accentuată şi producţia înregistrată la nivel mondial. Astfel, în ciuda unor recolte mai mici în ţara noastră, trendul descrescător al preţurilor din primul semestru a continuat, acestea scăzând, în medie, cu 30-40% în contextul creşterii producţiilor agricole la nivel global”, spune Florin Radu, director general al Agroland Agribusiness.

La nivelul veniturilor pe categorii, în primele nouă luni din 2023, cea mai mare pondere în cifra de afaceri a fost reprezentată de activitatea de trading de cereale, care a crescut cu 39% faţă de perioada similară din 2022, până la 17,7 milioane de lei. Astfel, deşi preţurile la cereale au fost semnificativ mai mici, cantitatea tranzacţionată a fost cu 64% mai mare comparativ cu T3/2022. Categoria de pesticide a înregistrat un avans de 16% faţă de aceeaşi perioadă din 2022, până la 13,5 milioane de lei.

„În ceea ce priveşte bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an, suntem nevoiţi să efectuăm o nouă revizuire a acestuia, având în vedere scăderea bruscă a vânzărilor de fertilizanţi dintre sfârşitul lui T3 şi începutul lui T4/2023, în contextul întârzierii deciziei de cumpărare a fermierilor. Acest fapt este cauzat de seceta prelungită, care a dus la nerăsăriri şi la incertitudinea unei recolte care să suporte costurile actuale.”

Acţiunile AAB se depreciau cu 6,6% la startul şedinţei de tranzacţionare de astăzi, ducând capitalizarea de la 24 de milioane de lei la 22,4 milioane, conform BVB.

„Suntem în situaţia de a revizui bugetul pentru anul în curs, scăzând cifra de afaceri de la 76,6 milioane de lei la 61 de milioane de lei şi profitul net de la 2,6 milioane de lei la 1,2 milioane de lei”, reiese din raportul financiar publicat la Bursă.

Pe parcursul primelor nouă luni din 2023, cheltuielile din exploatare ale grupului au scăzut cu 9%, un ritm mai lent decât cel al veniturilor, ajungând la 43,7 milioane de lei. Scăderea a fost determinată, în principal, de micşorarea cu 13% a cheltuielilor privind mărfurile, până la 41,7 milioane de lei, pe fondul scăderii vânzărilor din această perioadă. Presiunea asupra costurilor a fost reflectată şi asupra reducerilor comerciale primite, care au scăzut în perioada sus menţionată cu 25%, până la 2,2 milioane de lei.

Activele totale au crescut cu 9% în ianuarie-septembrie 2023, ajungând la 38,2 milioane de lei, datorită creşterii cu 13% a activelor circulante, în special a poziţiei de numerar, scriu reprezentanţii societăţii în raport.

„Suntem încrezători că anul următor va fi unul mai bun pentru agricultura din România, cu creşteri importante ale vânzărilor pe toate segmentele de inputuri. Acest sentiment pozitiv se datorează precipitaţiilor înregistrate în această perioadă în majoritatea zonelor, în timp ce preţurile la cereale pot înregistra anul viitor o creştere datorită atingerii plafonului inferior al profitabilităţii pentru fermierii români”, a adăugat Florin Radu.

În primele nouă luni ale anului, Agroland Agribusiness a facturat un număr de 459 de clienţi, în creştere cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ca urmare a consolidării relaţiei cu partenerii existenţi, a creşterii vizibilităţii companiei şi atragerii de noi clienţi.

Capitalul sociala al companiei este controlat în proporţie de 55,8% de Agroland Business System, urmat de Florin Radu cu 23,7%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO