Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti scade accelerat: indicele BET pierde 1,3% fiind tras în jos de Banca Transilvania şi BRD care pierd câte 4% şi 3%. Ministrul Boloş a vorbit luni seară despre impunerea unei taxe pe profiturile excepţionale ale băncilor

Bursa de la Bucureşti scade accelerat: indicele BET...

Autor: Liviu Popescu

05.09.2023, 11:00 6184

Cu 1,3% se depreciază indicele principal BET al Bursei de Valori Bucureşti în prima oră de tranzacţionare de marţi, fiind tras în jos de declinul acţiunilor bancare. Investitorii se tem de perspectiva taxării profiturilor bancare, o măsură dură adusă luni seară în discuţie de Ministrul Finanţelor Marcel Boloş.

“Cheltuielile cu transferurile de capital în România sunt peste 20 de miliarde de lei, iar în ceea ce priveşte activitatea bancară, după modelul pe care deja îl avem în Italia, unde au o taxă specială de 40%, sau Ungaria şi celelalte state membre care au impus taxe, şi noi ar urma să mergem pe această linie a impunerii acestor profituri excepţionale. Este în pachet acest lucru şi are în vedere aceste modele ale statelor membre UE. Anunţul va fi făcut la momentul potrivit”, a spus Ministrul la Digi 24.

El nu a făcut mai multe comentarii pe marginea acestui subiect şi nici nu a explicat la ce se referă prin impozit pe profit excepţional. Băncile sunt cei mai mari finanţatori ai statului român cu o expunere considerabilă pe titluri de stat. Scumpirile din ultima perioadă de timp s-au reflectat în sens negativ în portofoliul titlurilor de stat ale băncilor.

Cu această declaraţie Marcel Boloş a adus scăderi substanţiale marţi dimineaţă pe Bursa de Valori Bucureşti. Este pentru prima oară în ultimele săptămâni când, în cea mai recentă variantă de măsuri fiscale pregătită de autorităţi pentru a ţine sub control deficitul bugetar, se aduce în discuţie scenariul aplicării unui impozit pe profiturile bancare şi cel al impozitării câştigurilor din titluri de stat.

La ora redactării acestei ştiri acţiunile TLV pierd aproape 4% pe tranzacţii de 5,4 mil. lei, BRD scade cu 3% pe 650.000 de lei.

“Se pare că norul modificărilor fiscale îşi lasă din nou umbra asupra pieţelor de capital, după ce ministrul Finanţelor a dat câteva declaraţii referitoare la noile măsuri în lucru. Cele mai afectate par să fie băncile, după ce Marcel Boloş a folosit ca exemplu modelul din alte ţări europene, precum Italia, unde ştim că de curând s-a anunţat taxa de 40%. Astfel, Guvernul ar încerca să impoziteze profiturile excepţionale aduse de contextul actual cu dobânzi în creştere”, spune Radu Cojoc, broker al Goldring.

Banca Transilvania, cea mai mare instituţie de credit din România, a pierdut doar în prima oară de marţi circa 600 mil. lei din evaluarea de piaţă după afirmaţiile lui Marcel Boloş. Banca a ajuns la 16,4 mld. lei. Acţiunile se tranzacţionează la circa 20,5 lei.

BRD a scăzut cu circa 200 mil. lei la 9,85 mld. lei. Acţiunile se tranzacţionează la 14,1 lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO