Burse - Fonduri mutuale

Bursă: Compania de stat Transgaz vrea să-şi remunereze investitorii cu dividende de 66 mil. lei din profitul anului 2023. Randament de 1,8%

Bursă: Compania de stat Transgaz vrea să-şi remunereze...

Autor: Liviu Popescu

20.03.2024, 18:09 2497

Compania de stat Transgaz (simbol bursier TGN), operator al sistemului naţional de transport gaze naturale, cheamă acţionarii pentru a aproba printre altele repartizarea a 66 mil. lei din profitul anului 2023 sub formă de dividende.

Astfel compania vrea să acorde un dividend brut de 0,35 lei pe acţiune ceea ce la preţurile curente de tranzacţionare de 19,46 lei înseamnă un randament de 1,8%, potrivit calculelor ZF.

“Aprobarea dividendului brut pe acţiune în valoare de 0,35 lei/acţiune, aferent anului financiar 2023. Stabilirea datei de 28.06.2024 ca dată de înregistrare a acţionarilor asupra cărora se vor răsfrânge efectele Hotărârii Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor, conform prevederilor legale în vigoare. Stabilirea datei de 27.06.2024 ca ex date, conform prevederilor legale în vigoare. Stabilirea datei de 18.07.2024 ca dată a plăţii dividendelor”, se arată în convocatorul BRD publicat miercuri la Bursa de Valori.

Compania menţionea că repartizarea la dividende a unei cote de 50% din profitul repartizabil determinat după deducerea sumelor aferente destinaţiilor stabilite prin acte normative special prevăzute de OG 64/2001 asigură constituirea surselor proprii de finanţare atât de necesare în perioada în care societatea are în derulare proiectele de investiţii strategice cuprinse în programul de dezvoltare al companiei aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei şi a extinderilor sistemului de conducte de transport gaze naturale destinate racordării la SNT a localităţilor ţării, cu un impact pozitiv major asupra creşterii nivelului de trai a populaţiei şi a gradului de dezvoltare a UAT-urilor, cât şi la creşterea siguranţei în exploatare şi operare a Sistemului Naţional de Transport (SNT).

“Prin Bugetul de Venituri şi Cheltuieli societatea a fundamentat pentru perioada 2024- 2026 cheltuieli de investiţii de 4,2 miliarde lei pentru realizarea acestor investiţii fiind bugetată atragerea de împrumuturi în valoare de 2,29 miliarde lei. Cota prevăzută în bugetul de venituri şi cheltuieli al SNTGN Transgaz SA pe anul 2023 aprobat prin Hotărârea AGOA nr. 2/16.02.2023 a fost de 50%”.

Transgaz (simbol bursier TGN), transportator de gaze naturale controlat majoritar de statul român, a încheiat anul trecut cu un profit net de 172,4 milioane de lei la nivelul întregului grup, în scădere cu 50% faţă de nivelul exerciţiului financiar precedent. La nivel individual, profitul net a ajuns la 160 de milioane de lei, în coborâre cu 56%.

Din raportul preliminar consolidat publicat la Bursă reiese că veniturile din activitatea de exploatare, înainte de activitatea de echilibrare şi de construcţii conform cu IFRIC12, au ajuns la 1,78 miliarde de lei la nivel consolidat, consemnându-se astfel o creştere de 13 procente an/an.

Compania are o capitalizare bursieră de 3,6 mld. lei. În 2024 acţiunile au urcat cu 3,2%. Spre comparaţie indicele principal BET s-a apreciat cu 7,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO