Burse - Fonduri mutuale

Bursă: Consiliul Judeţean Cluj se pregăteşte să se finanţeze cu 76 milioane de euro de la investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti. VMB Partners, consultant. „Piaţa de capital din România are o nevoie stringentă de aşa ceva”

Bursă: Consiliul Judeţean Cluj se pregăteşte să se...

Autor: Liviu Popescu

25.10.2023, 14:43 1840

♦ „Valoarea emisiunii judeţului Cluj, precum şi reputaţia Emitentului vor fi cu siguranţă factori importanţi de atractivitate. Pentru investitorii persoane fizice se adaugă faptul că veniturile obţinute nu sunt impozabile“ ♦ VMB Partners consultant.

Consiliul Judeţean Cluj se pregăteşte ca în noiembrie 2023 să se finanţeze cu aproape 76 milioane de euro de la investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti într-o emisiune de obligaţiuni cu scadenţa pe zece ani care va susţine proiectele de investiţii din judeţ.

O parte din totalul emisiunii de obligaţiuni va fi folosită pentru  refi­nan­ţarea datoriei publice existente.

Astfel, Consiliul Judeţean a anunţat că va lansa în noiembrie prima emisiune de obligaţiuni pentru judeţul Cluj, în plasament privat, sub forma a 756.800 de obligaţiuni dema­terializate, fiecare în valoare de 100 de euro, listate la Bursa de Valori Bucureşti.  Maturitatea împrumutului e de 10ani, cu scadenţă în 2033.  Ratingul emisiunii conform Fitch Ratings este BBB- outlook stabil, standalone „A“, potrivit unui comunicat de presă. Dobânda nu este menţionată. Plasamentul privat presupune că emisiunea se adresează în special investitorilor profesionali şi unui număr de 149 de investitori de retail.

„Mă bucur că am reuşit, alături de consultatul agreat, să implementăm acest nou instrument de investiţii, unic în peisajul administrativ clujean. Satisfacţia este cu atât mai mare cu cât ratingul judeţului Cluj, certificat de specialiştii internaţionali, este nivelul maxim A, superior ratingului suveran al României. Acest lucru, coroborat cu valoarea mare a emisiunii de obligaţiuni mă face să fiu extrem de încrezător că vom reuşi să accelerăm proiectele de investiţii ale Consiliului Judeţean. Planul investiţional propus astăzi va întări poziţia de lider naţional în planul dezvoltării a Clujului şi va schimba faţa acestui judeţ prin intermediul ambiţiosului program de investiţii aflat în derulare şi care ţinteşte obiective de interes local şi naţional, pe multiple axe vitale de infrastructură: sănătate, educaţie, drumuri, cultură sau reciclarea deşeurilor”, spune Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Fondurile rezultate din emisiunea de obligaţiuni vor fi folosite pentru finanţarea proiectelor de investiţii derulate de Consiliul Judeţean Cluj, aflate în diferite stadii de implementare, precum: modernizarea a peste 160 km de drumuri judeţene componente a reţelei TEN-T din nordul Transilvaniei, dotarea cu aparatură medicală a spitalelor clujene, edificarea unui nou sediu pentru Centrul şcolar pentru Educaţie Incluzivă, reabilitarea şi punerea în valoare a Ansamblului Monument Istoric „Castel Bánffy” Răscruci, etc. De asemenea, o parte din totalul emisiunii de obligaţiuni va fi folosită pentru  refinanţarea datoriei publice existente.

Consultantul financiar al Consiliului Judeţean Cluj pentru emisiunea de obligaţiuni este compania VMB Partners. VMB a structurat majoritatea emisiunilor de obligaţiuni municipale sau judeţene listate la Bursa de Valori Bucureşti începând din anul 2001, când a avut loc prima emisiune a unei administraţii publice în România.

„Emisiunile de obligaţiuni ale administraţiilor locale oferă investitorilor instrumente diversificate de investiţie, în condiţiile în care piaţa de capital din România are o nevoie stringentă de aşa ceva. Valoarea emisiunii judeţului Cluj precum şi reputaţia Emitentului vor fi cu siguranţă factori de importanţi de atractivitate. Pentru investitorii persoane fizice se adaugă faptul că veniturile obţinute nu sunt impozabile”, spune Valentin Miron, Preşedinte VMB Partners.

Deşi legislaţia nu permite ca ratingul oficial al unei administraţii locale sau regionale să depăşească ratingul suveran, totuşi, societăţile de rating internaţionale oferă un ”standalone credit profile” (profil de rating de sine-stătător) la nivel A pentru judeţul Cluj, ceea ce înseamnă de fapt un rating mai bun decât ratingul suveran, adaugă el.

„Clauza de răscumpărare anticipată care va fi exercitată în mod ferm de Consiliul Judeţean Cluj în anul 2029 reduce de fapt maturitatea instrumentului la şase ani, repartizarea rambursării principalului în perioada anilor 7-10 fiind în fapt doar o formalitate menită să asigure conformitatea cu legislaţia aplicabilă autorităţilor locale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO