Burse - Fonduri mutuale

Bursa da liber la finantare pentru orice companie prin ATS

Bursa da liber la finantare pentru orice companie prin ATS

Stere Farmache, presedintele BVB: Admiterea pe acest sistem are reguli mai relaxate decat piata reglementata si va oferi oricarei companii romanesti posibilitatea de a avea acces la finantare si de a se tranzactiona pe un sistem de piata organizat.

30.03.2010, 23:45 47

Bursa de la Bucuresti va lansa in curand un sistem alternativ detranzactionare, denumit CAN (Companii si Actiuni Noi), prin careaproape orice firma poate atrage finantare adresandu-se masei deinvestitori de pe Bursa cu conditia sa indeplineasca criteriile detransparenta ca si companiile listate pe piata reglementata.Reprezentantii institutiei spun ca singurele conditii pe care firmain cauza trebuie sa le indeplineasca pentru a fi admisa pe acestsistem este sa depuna o cerere de admitere la Bursa si sa incheieun contract cu Depozitarul Central, respectiv sa intocmeasca undocument de prezentare a firmei, toate aceste proceduriderulandu-se pe parcursul a cateva saptamani. Pentru ca nu este opiata reglementata, compania nu are nevoie de acordul ComisieiNationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru a se lista si nici deun proiect de oferta, toate procedurile de admitere fiind multsimplificate.
"Nu este nevoie de un prospect de oferta, ci de un document deprezentare a companiei pentru o informare minimala ainvestitorilor. Nu trebuie sa treaca prin toate etapele de admiterela tranzactionare, trebuie doar sa respecte conditiile detransparenta de pe piata reglementata. In principiu, de ladepunerea cererii de admitere la BVB poate sa dureze si douasaptamani pana la listarea efectiva", a precizat Anca Dumitru,directorul general al Bursei.
Totodata, Bursa va sprijini companiile listate pe sistemulalternativ ca in timp sa indeplineasca conditiile de listare pepiata reglementata pentru ca acestea sa se mute pe piatareglementata a BVB si a beneficia in acest fel de mai multavizibilitate. Criteriile de admitere pe piata reglementata a BVBsunt un capital social mai mare de un milion de euro, un free-float(actiuni libere la tranzactionare - n.red.) de cel putin 25% si cafirma sa fi functionat in ultimii trei ani.
"Admiterea pe acest sistem are reguli mai relaxate decat piatareglementata si va oferi oricarei companii romanesti nu numaiposibilitatea de a avea acces la finantare si de a se tranzactionape un sistem de piata organizat. Multe dintre companiile listate pesistemul alternativ fac in timp pasul spre piata reglementata.Acest sistem este conceput atat pentru actiuni, obligatiuni cat sialte tipuri de instrumente care nu se incadreaza in criteriilepietei reglementate", a declarat Stere Farmache, presedinteleBursei de Valori Bucuresti (BVB).
Reprezentantii CNVM au precizat ca in principiu sistemul alternatival BVB a fost avizat de comisie si mai trebuie sa lamureasca doarcateva detalii tehnice, iar dupa aceasta etapa conducerea BVB vaselecta posibilii emitenti care s-ar putea tranzactiona pe aceastaplatforma pentru a-i indemna sa faca acest pas.
Pe sistemul alternativ de tranzactionare al Bursei se vor mai puteatranzactiona actiuni internationale prin intermediul unui brokercare va actiona atat pe piata din strainatate, cat si pe cearomaneasca, cu conditia ca depozitarul Bursei sa fie conectat ladepozitarul din tara unde sunt listate respectivele actiuni.
Sistemul de tranzactionare CAN mai are o categorie destinatacompaniilor inchise, precum Fondul Proprietatea, prin intermediulcaruia se poate stabili un pret transparent de piata al actiunilorrespectivei companii, pentru acest lucru fiind necesar o decizie aconducerii pentru tranzactionarea pe acest sistem si un acord cuDepozitarul Central pentru transferul actiunilor.
Stere Farmache a mai declarat in cadrul aceleiasi conferinte ca inurmatoarea perioada se va intalni cu reprezentantii CNVM pentru astabili statutul pietei RASDAQ.
Presedintele Bursei a lasat totodata sa se inteleaga cadead-line-ul de 60 de zile impus de institutia de reglementare apietei in care Bursa trebuie sa implementeze sistemul detranzactionare mixt de conturi ar putea sa nu fie respectat dincauza complexitatii procesului care implica schimbari majore lanivelul BVB, al Depozitarului Central si al softului detranzactionare al brokerilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO