Burse - Fonduri mutuale

Bursa da semnalul revenirii pe termen lung: indicele BET si-a depasit media din ultimele 200 de zile

Bursa da semnalul revenirii pe termen lung: indicele BET si-a depasit media din ultimele 200 de zile
02.06.2009, 00:00 77

Analistii spun ca analiza tehnica a dat in ultima perioada semnale ca Bursa si-ar putea reveni din scadere si ca ar putea intra pe un trend ascendent de lunga durata.

Indicele BET al celor mai importante 10 companii de pe Bursa a urcat in ultimele doua sedinte peste media mobila la 200 de zile, unul dintre cei mai importanti indicatori de analiza tehnica, dupa ce a castigat 80% in ultimele trei luni.
Analiza tehnica este o estimare a evolutiei viitoare a indicilor bursieri in functie de comportamentul din trecut al acestora. Spre deosebire, analiza fundamentala ia in calcul rezultatele financiare ale companiilor cotate. Media mobila este o medie aritmetica a valorilor de inchidere din ultimele X sedinte, unde X poate fi de la 5 pana la 200 sau chiar mai mult. Asa cum se vede in graficul alaturat, media mobila "trage dupa sine" valorile din trecut, exprimand tendinta pe termen lung. Teoria spune ca atunci cand media mobila intalneste cursul actiunii, se schimba tendinta bursiera. In urma cu numai trei luni si jumatate, valoarea indicelui BET era cu aproape 60% sub media mobila, iar in acest moment se afla cu 5-6% peste medie.
"Din punctul meu de vedere, indicatorul mediei mobile la 200 de zile este cel mai important indicator care poate sa semnaleze sfarsitul unei perioade din aceasta de criza. Cand indicele intersecteaza media, de obicei jucatorii mari institutionali il vad ca un semnal de cumparare si intra in piata. Cu toate acestea, tot ei sunt primii care ies daca semnalul nu se confirma si indicele nu ramane peste medie o perioada de cateva saptamani", spune Adrian Lupsan, directorul general adjunct al Intercapital Invest.
El este de parere ca daca valoarea indicelui BET ramane peste media mobila la 200 de zile o perioada de 2-4 luni, acest lucru ar fi echivalent cu revenirea pe termen lung a tuturor pietelor bursiere.
"Indicatorul mediei mobile la 200 de zile da semnale o data sau de doua ori pe an. Este un indicator lent si din aceasta cauza exista sanse mai mici sa dea semnale eronate. Daca indicele trece peste media la 200 de zile acest lucru este de obicei vazut ca un semnal al revenirii pietei si unul de cumparare. Chiar daca indicele coboara sub medie in perioada de vara, iunie - iulie, orice corectii care ar putea urma ar trebui sa fie minime. Cred ca urmatoarele 12-15 luni vor ramane pozitive pentru Bursa", spune Mukul Pal, analist specializat in analiza tehnica care detine societatea de consultanta in investitii Orpheus Capitals din Cluj-Napoca.
 
BET-ul si-a intersectat de trei ori media mobila in opt ani
In ultimii opt ani de zile, indicele BET a intersectat doar in trei randuri media mobila, iar ultima data cand s-a intamplat acest lucru, in ianuarie 2008, a fost semnalul unei caderi puternice a Bursei, dupa sapte ani in care piata s-a mentinut pe un trend ascendent.
Cine ar fi urmarit indicatorul in toamna anului 2007 spre exemplu si ar fi vandut cand acesta a semnalat inceperea unui trend descedent de durata, cand indicele a intersectat media, ar fi inregistrat scaderi in portofoliu de numai 15-20%. In schimb, cei care l-au ignorat si nu si-au vandut la timp actiunile au consemant pana in acest moment pierderi de aproape 70%.
Intersectia indiclor pietei cu media mobila reprezinta asadar un semnal puternic de cumparare sau vanzare. Daca indicele strapunge media mobila la 200 de zile in sus este un semnal de cumparare pentru investitorii de portofoliu, dar daca se intampla invers, adica indicele strapunge indicatorul in jos exista sanse mari ca piata sa intre pe un trend descendent de lunga durata.
Pe de alta parte, analistii atrag atentia ca aceasta perioada trebuie abordata cu prudenta de catre investitori, in conditiile in care daca indicele BET coboara din nou sub media ultimelor 200 de zile, inseamna ca semnalul revenirii poate fi fals, iar piata isi poate relua trendul de scadere din ultimul an si jumatate.
"Aceasta zona in care indicele este in apropierea mediei este una grea. In acest moment exista doua scenarii: ori semnalul nu se confirma si piata reintra pe scadere, ori piata se consolideaza in aceasta zona pentru a se pregati pentru intrarea intr-o noua faza de crestere pe mai multi ani de zile. As da credit in proportie de 60-70% ca piata a avut o revenire de scurta durata si vom reintra pe un trend descendent", spune Adrian Lupsan.
De asemenea, este foarte important ce se intampla si pe pietele externe, unde indicii se afla, de asemenea, in apropierea mediilor mobile. Daca indicii americani S&P 500 sau Dow Jones Industrial Average reusesc sa sparga linia medie mobila, care actioneaza ca o rezistenta puternica, atunci semnalul de revenire ar fi mult mai puternic. Indicele bursei americane NASDAQ si-a depasit deja media mobila pe ultimele 200 de zile in urma cu circa doua saptamani, iar pe pietele din regiune, indicele BUX al Bursei de la Budapesta si indicele WIG al Bursei de la Varsovia au depasit de asemenea acest prag.
 
Actiunile Petrom Bucuresti (SNP), cea mai mare companie din Romania, au reusit sa depaseasca in ultimele zile media preturilor din ultimele 200 de sedinte, in conditiile in care, in urma cu doar sase luni, se tranzactionau la cotatii cu 70% sub medie. Titlurile Petrom au intrat in ultimele trei luni pe un trend destul de stabil de crestere, in conditiile in care si pretul titeiului pe pietele internationale inregistreaza o evolutie pozitiva. Analistii bancilor austriece Erste si Raiffeisen vad o revenire a pretului titeiului, care avantajeaza companiile care detin rezerve proprii, cum este Petrom, acesta fiind si principalul motiv pentru care titlurile SNP sunt printre putinele de pe Bursa care au recomandare de cumparare.
 
Titlurile BRD mai au de recuperat circa 10% pentru a-si atinge media preturilor din ultimele 200 de sedinte, in conditiile in care au inregistrat la inceputul anului printre cele mai agresive corectii de pe Bursa. Actiunile din sectorul bancar au fost printre cele mai lovite in ultimul an si jumatate, iar dupa falimentul bancii americane Lehman Brothers, din octombrie, au inregistrat cele mai agresive scaderi, motiv pentru care au mai mult de recuperat. Pe de alta parte, actiunile BRD au fost cele mai tranzactionate in acest an, cu un rulaj de peste 310 mil. lei in primele cinci luni, semn ca au existat si vanzatori mari care au pus presiune asupra pretului. BRD a raportat o scadere cu 20% a profitului net in primul trimestru.
 
Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), compania care opereaza rafinaria Petromidia, au fost primele din BET care si-au depasit media mobila pe ultimele 200 de zile. De altfel, titlurile RRC au inregistrat cea mai mare crestere dintre componentele indicelui BET in acest an, de 125%, fiind unul dintre motoarele care au ajutat la revenirea puternica a principalului indice bursier in ultimele trei luni. In prezent, titlurile RRC sunt cotate la 0,042 lei/actiune, cu 33% peste media din ultimele 200 de zile. Actiunile RRC sunt insa printre cele mai volatile de pe Bursa, iar cresterile din ultima perioada se datoreaza in primul rand asteptarilor privind initierea unei oferte publice de preluare de catre actionarul majoritar.
 
Indicele SIF-urilor, BET-FI, a depasit ieri din nou media mobila pe ultimele 200 de zile, inregistrand o crestere zilnica de 7%. Este a doua oara in ultima luna cand BET-FI se intersecteaza cu media mobila. Prima data s-a intamplat in 11 mai, la capatul unui rally de 125% al SIF-urilor, insa ulterior acestea au inregistrat corectii semnificative, in conditiile in care linia medie mobila a actionat ca un puternic prag de rezistenta. Daca BET-FI se mentine de aceasta data peste media mobila, si depaseste maximul atins in mai, de 19.400 de puncte, semnalul de revenire ar deveni destul de puternic. Ieri, indicele BET-FI a inchis la valoarea de 17.252 de puncte si mai are circa 13% de recuperat pana la maximul din mai.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO