Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Se delistează? Acţionarul majoritar al Brikston vrea să răscumpere pachetul de 2,06% din acţiunile disponibile la liber pentru 18,2 mil. lei. Compania, prezentă pe fosta Rasdaq din 1997 până în 2017, a revenit la tranzacţionare pe piaţa AeRO a bursei în 2022

Bursă. Se delistează? Acţionarul majoritar al Brikston...

Autor: Tibi Oprea

29.02.2024, 18:24 1283

Brikston Construction Solutions (simbol bursier BKS), unul dintre cei mai mari producători de blocuri ceramice şi cărămidă la nivel naţional şi singurul producător de ţiglă ceramică la nivel naţional, a anunţat la Bursa de Valori Bucureşti că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat documentul de ofertă publică de cumpărare de acţiuni iniţiată de Leier Rom SRL, acţionar cu 97,93% din Brikston.

Numărul de acţiuni care fac obiectul ofertei este 3,3 milioane, adică restul de 2,06% din acţiunile care se tranzacţionează liber la BVB, ceea ce înseamnă că acţionarul majoritar vrea cel mai probabil să delisteze compania. Preţul de cumpărare este de 5,5 lei pe acţiune, ceea ce înseamnă că programul se ridică la circa 18,2 mil. lei. Intermediarul ofertei este Goldring, iar perioada de derulare a ofertei este 7-20 martie 2024.

Brikston Construction Solutions a revenit la tranzacţionare pe piaţa AeRO a BVB pe 29 martie sub simbolul BKS. Acţiunile companiei au fost anterior tranzacţionate pe piaţa Rasdaq, din 1997 până în 2015, sub simbolul bursier CERE. Capitalizarea anticipată a companiei, conform memorandumului de listare, a fost de 391,4 milioane de lei. Listarea acţiunilor a fost realizată cu sprijinul Estinvest.

Compania face parte din Grupul Leier, activ în Austria, Ungaria, Polonia, Slovacia, România, Croaţia şi Ucraina în domeniile producţiei de materiale pentru construcţii, comercializării şi service-ul autovehiculelor premium, în cel imobiliar, al confecţiilor metalice şi ingineriei mecanice. Leier Rom SRL este deţinută la rândul ei în proporţie de 75% de Leier Holding GMBH. Grupul austriac Leier a achiziţionat Brikston în 2018 şi Siceram în 2020.

În prezent, capitalizare Brikston este de 705 mil. lei. Acţiunile BKS înregistrează o creştere de 12,5% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 133.000 de lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO