Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Dezvoltatorul imobiliar Qualis Properties amână plata cuponului şi a principalului obligaţiunilor din cauza situaţiei financiare dificile. Finanţarea este suspendată de la tranzacţionare de operatorul bursier

Bursă. Dezvoltatorul imobiliar Qualis Properties amână...

Autor: Tibi Oprea

19.01.2024, 18:07 2866

Dezvoltatorul de real estate Qualis Properties, cu obligaţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti şi suspendate de operatorul bursier, a anunţat vineri că amână plata cuponului 12 şi restituirea principalului pe fondul situaţiei financiare dificile.

Anterior, compania a cerut deschiderea procedurii de concordat preventiv, măsură de susţinere a companiilor aflate în dificultate financiară desfăşurată pe cale amiabilă între debitor şi creditor. Aceasta a fost respinsă de Tribunalul Braşov. A fost depusă totodată o cerere de insolvenţă din partea unui debitor.

„În raport de situaţia financiară curentă dificilă a societăţii vă comunicăm faptul că nu vom putea efectua plata cuponului şi restituirea principalului până la data 21.01.2024, aşa cum a fost iniţial stabilit. Rămânem dedicaţi principiilor care ne-au consolidat o poziţie de top în rândul dezvoltatorilor imobiliari şi ne exprimăm intenţia fermă de a achita voluntar şi cât mai rapid atât principalul cât şi ultimul cupon. În acest sens vom face în continuare eforturi pentru a lichidiza o parte din activele noncore şi de a restructura activitatea în vederea consolidării situaţiei economice”, scrie Qualis în raportul de la BVB.

În condiţiile în care piaţa imobiliară din România se confruntă cu o criză majoră pe fondul creşterii preţurilor la materialele de construcţii şi al majorării TVA la locuinţe, companiile care realizează lucrări în domeniu se confruntă cu probleme importante în menţinerea echilibrului financiar şi fac tot mai greu faţă serviciului datoriei.

„Pe fondul degradării situaţiei economice, începând din anul 2023, Qualis Properties SA la iniţiativa conducerii societăţii a încercat să conserve resursele tehnice şi umane de care dispune şi să ia o serie de măsuri. Măsurile au vizat lichidizarea activelor fără mişcare, finalizarea lucrărilor la obiectivele demarate anterior, pregătirea unor noi proiecte, rescadentarea datoriilor companiei prin adaptarea acestora la încasările din activitatea operaţională, renegocierea clauzelor contractuale cu clienţi, furnizori sau instituţii de credit, etc. Din păcate însă, măsurile de restructurare aplicate, deşi cu efecte vizibile, nu au reuşit să compenseze criza comercială evidentă de pe piaţa de profil. Încercările de adaptare la piaţă şi demararea unor noi dezvoltări imobiliare necesită timp, timp pe care compania nu îl poate finanţa”, explică societatea.

La aceste aspecte comerciale se adaugă şi un complex de împrejurări defavorabile Qualis Properties SA, împrejurări care contribuie în mod direct şi decisiv la deteriorarea în continuare a situaţiei financiare a companiei şi apariţia de noi riscuri care pot genera blocaje în activitatea desfăşurată. În contextul respingerii deschiderii procedurii de concordat preventiv, Qualis a luat alte decizii.

„În acest context, ne-am concentrat atenţia pe eşalonarea datoriilor către furnizori pentru a lichida progresiv debitele acumlate şi pentru a evita necesitatea derulării vreunor proceduri de executare silită sau insolvenţă care ar vătăma iremediabil atât interesele QUALIS PROPERTIES SĂ, împiedicând redresarea financiară cât şi interesele clienţilor şi al investitorilor”, scrie Qualis.

În aprilie 2021, Qualis a listat pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB o emisiune de obligaţiuni de 2,1 milioane de euro sub simbolul QUAL24E. Maturitatea este de trei ani, iar dobânda – plătită trimestrial – ajunge la 9% pe an.

Compania a înregistrat o cifră de afaceri de 3,6 milioane de lei în S1/2023, cu 84% sub nivelul primei jumătăţi de anul trecut, respectiv 22,75 milioane. De la un profit de 2,3 milioane de lei în S1/2022, Qualis a trecut pe pierdere de 6.312 lei. Cheltuielile au ajuns la 22,7 milioane de lei, minus 55,6%, potrivit raportului semestrial.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO