Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Electrica a îndeplinit criteriile pentru accederea în indicii FTSE Russell. Includerea propriu-zisă, aşteptată în martie 2024

Bursă. Electrica a îndeplinit criteriile pentru...

Autor: Eduard Ivanovici

20.12.2023, 15:25 625

Printr-un document publicat miercuri la Bursa de Valori Bucureşti, Electrica (simbol bursier EL) – jucător major pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice –  a anunţat asupra gradului de îndeplinire a criteriilor furnizorului global de indici FTSE Russell, în vedere includerii, pentru prima dată a acţiunilor EL în componenţa FTSE Global Equity Index Series (GEIS).

„Pe baza monitorizării interne, în concordanţă cu metodologia furnizorului global FTSE Russell, acţiunile Electrica au îndeplinit criteriul capitalizării pe tot parcursul anului 2023 şi, de asemenea, au trecut testul de lichiditate (mediana volumelor zilnice de tranzacţionare a depăşit 0,05% din numărul acţiunilor free float) în 10 din cele 12 luni ale anului 2023”, potrivit raportului

Astfel, conform metodologiei şi pragurilor publicate de FTSE Russel, acţiunile Electrica vor fi incluse în indicele FTSE Global All Cap şi, având în vedere pragurile de capitalizare ale seriilor de indici GEIS publicate in noiembrie 2023, acţiunile companiei vor fi incluse în indicele FTSE Global Mid Cap (care necesită o capitalizare totală de peste 570 milioane de dolari).

Acţiunile EL sunt pe plus cu 41,7% anul acesta, pe un rulaj de 232,4 milioane de lei şi un BET în urcare cu 32,5%. Evaluată la patru miliarde de lei, companie este deţinută în proproţie de 48,8% de statul român. În primele nouă luni din an, profitul grupului s-a diminuat cu 21,6% la 418 milioane de lei. 

Un anunţ din partea FTSE Russell care să confirme oficial includerea acţiunilor EL în indicii menţionaţi este aşteptat să apară în jurul datei de 15 februarie 2024, iar includerea efectivă să fie realizată începând cu şedinţa de tranzacţionare din data de 19 martie 2024, scriu reprezentanţii Electrica.

„Creşterea lichidităţii mediane a acţiunilor Electrica şi includerea in indicii FTSE Russel reprezintă un nou pas în linie cu obiectivul nostru de a crea valoare adăugată pentru acţionari, printr-o distribuire mai bună a lichidităţii şi minimizarea volatilităţii, iar această includere in indici va contribui la creşterea semnificativă a vizibilităţii acţiunilor Electrica în rândul investitorilor instituţionali internaţionali, cât şi la dezvoltarea pieţei de capital româneşti” spune Alexandru-Aurelian Chiriţă, CEO-ul Electrica.

Astfel, Electrica anunţă îndeplinirea criteriilor de includere în indicii FTSE Russell după un an de la intrarea in vigoare a celor două contracte de market-maker pentru emitent (IMM – Issuer Market Maker) cu BRK Financial Group şi Wood & Company Financial Services.

Luna acesta, acţiunile Electrica au avut cel mai bun parcurs din întreg anul 2023, reuşind îndeplinirea criteriului lichidităţii conform FTSE Russell în primele zece şedinţe din zece, concomitent cu înregistrarea celui mai bun randament lunar, de aproape 20% la finalul şedinţei din 15 decembrie 2023, ceea ce marchează cel mai bun randament agregat de la începutul anului (incluzând dividendul), de 44,1%, depăşind BET-TR (40,3%).

„Pe parcursul lunii decembrie 2023, acţiunile EL au marcat, de asemenea, depăşirea a două praguri psihologice, de 10 lei (valoarea nominală) şi de 11 lei (preţul de la listare), ceea ce înseamnă consemnarea maximelor ultimilor 2 ani”, adaugă reprezentanţii societăţii.

Ultima oară când acţiunile Electrica au închis peste preţul de 10 lei a fost in 23 februarie 2022 (10,04 lei), iar cea mai recentă închidere la peste 11 lei datează din 12 ianuarie 2022 (11,02 lei). Totodată, în doar zece şedinţe din luna decembrie, acţiunile EL au înregistrat cel mai mare rulaj lunar din ultimii mai bine de trei ani, respectiv 4,4 milioane acţiuni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO