Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Finanţe personale. Scăderi pentru acţiunile Băncii Transilvania şi ale BRD după anunţul ministrului Boloş cu privire la o suprataxare bancară

Bursă. Finanţe personale. Scăderi pentru acţiunile...

Autor: Liviu Popescu

06.09.2023, 00:07 1301

Perspectiva unei supraimpozitări a sectorului bancar din România, anunţată luni seară de ministrul finanţelor Marcel Boloş într-o emisiune televizată ca fiind în lucru şi „după modelul din Italia unde au o taxă specială de 40%”, a adus scăderi semnificative marţi la Bursa de Valori.

Acţiunile Băncii Transilvania (simbol bursier TLV) au scăzut cu 2,43% la închidere după ce pe parcursul zilei au avut şi un minus de 4%. Circa 500 mil. lei s-au evaporat din capitalizarea celei mai mari bănci din România. Banca a închis la 20,88 lei pe acţiune şi la o capitalizare de circa 16,6 mld. lei. Declin a fost şi în cazul BRD, respectiv de 2,74%. Investitorii aşteaptă acum să vadă despre ce fel de suprataxare este vorba.

Este pentru prima oară în ultimele săptămâni când, în cea mai recentă variantă de măsuri fiscale pregătită de autorităţi pentru a ţine sub control deficitul bugetar, se aduce în discuţie scenariul aplicării unui impozit pe profiturile bancare.

“În ceea ce priveşte activitatea bancară, după modelul pe care deja îl avem în Italia, unde au o taxă specială de 40%, sau Ungaria şi celelalte state membre care au impus taxe, şi noi ar urma să mergem pe această linie a impunerii acestor profituri excepţionale. Este în pachet acest lucru şi are în vedere aceste modele ale statelor membre UE. Anunţul va fi făcut la momentul potrivit”, a spus Ministrul la Digi 24 fără a oferi mai multe detalii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO