Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Fondurile de pensii au sub 1% din Antibiotice Iaşi, companie care a crescut cu 146% în 2023 pe bursă. „Este cea mai mare oportunitate ratată“. Doar Metropolitan Life are deţineri în Antibiotice şi investiţia a urcat de la 1,8 mil. lei la 4,4 mil. lei anul trecut

Bursă. Fondurile de pensii au sub 1% din Antibiotice...

Autor: Tibi Oprea

25.02.2024, 11:52 349

♦ Dacă ne raportăm la întreg profitul de 2,52 mld. lei al Metropolitan din 2023, randamentul obţinut la Antibiotice îşi pierde din importanţă.

Fondurile de pensii private Pilon II şi cele de pensii facultative Pilon III au o deţinere de 0,56% din producătorul de medica­mente Antibiotice Iaşi (simbol bursier ATB), emitentul cu cea mai mare creştere a preţu­lui acţiunilor în 2023 din rândul companiilor româneşti din portofoliul acestora, de 146%. Aceasta este o oportunitate ratată a pen­siilor, având în vedere creşterea spectacu­loasă şi valoarea investită mult prea mică.

„Este cea mai mare oportunitate ratată a fondurilor de pensii. Din cei 29 de emitenţi listaţi la BVB în care fondurile de pensii private au investit banii participanţilor, Antibiotice a fost emitentul cu cea mai mare creştere a preţului. Din păcate, fondurile de pensii nu au ales să investească mai mult în acest emitent. Nu avem nicio tranzacţie cu acest emitent de mai mult de un an şi interesul fondurilor de pensii este foarte scăzut pentru Antibiotice“, spune George Moţ, proprietar al DesprePensiiPrivate.ro, pentru ZF.

Investiţiile Pilon II şi Pilon III la Antibiotice se ridicau la 5,23 mil. lei la finele anului 2023, faţă de 2,14 mil. lei la final de ianuarie 2023. Din rândul fondurilor Pilon III, doar BCR Plus avea investiţii de 835.000 de lei la nivelul lunii decembrie, faţă de 341.200 de lei la final de ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO