Burse - Fonduri mutuale

Bursă: Meta Estate Trust, holding din sectorul imobiliar, anunţă venituri totale de peste 15 mil. lei în primele nouă luni din 2023, plus 35% an/an şi profit net de 7 mil. lei, în creştere cu 90%

Alexandru Bonea, CEO Meta Estate Trust

Alexandru Bonea, CEO Meta Estate Trust

Autor: Cristina Bellu

15.11.2023, 11:43 207

Meta Estate Trust, holding din sectorul imobiliar listat la Bursa de Valori Bucureşti cu simbolul MET, a raportat pentru primele nouă luni din 2023 venituri totale de peste 15 milioane de lei, în creştere cu 35% faţă de aceeaşi perioadă din 2022, în timp ce profitul net a urcat la 7 mil. lei, un avans de 90%, depăşind valoarea bugetată pentru anul în curs.

În perioada ianuarie-septembrie 2023, compania a investit peste 50 milioane de lei (10,6 milioane de euro) în 16 proiecte, portofoliul de investiţii al Meta Estate Trust ajungând la valoarea de 93,6 milioane de lei.

Activele totale ale Meta Estate Trust au depăşit 107 milioane de lei, o creştere de 9% faţă de sfârşitul anului 2022, finanţate în principal din lichidităţile suplimentare generate de proiectele finalizate în acest an, spun oficialii companiei.

 „Anul acesta, piaţa imobiliară din România a stagnat, iar numărul tranzacţiilor a scăzut. Cu toate acestea, noi am reuşit să livrăm rezultate performante şi să ne depăşim ţintele financiare. Acest lucru dovedeşte faptul că strategia noastră investiţională funcţionează în orice context de piaţă şi că modelul nostru de business este unul rezilient, adaptabil ciclurilor de piaţă.”, spune Alexandru Bonea, CEO Meta Estate Trust.

În perioada analizată, compania a încasat echivalentul în lei a 10,8 milioane euro din tranzacţii aferente investiţiilor închise.

Structura activelor la 30 septembrie 2023 urmăreşte strategia investiţională a Meta Estate Trust, fiind implementate patru linii mari de afaceri: Parteneriate cu dezvoltatorii cu împărţirea profitului, Early stage sau achiziţia de locuinţe în faze incipiente ale construcţiei cu exit înainte sau la finalizarea acestora, Call/Put-Option care presupune pre-contractarea unui imobil viitor sau finalizat, precum şi Income recurring care presupune achiziţia de locuinţe care să genereze venituri din chirii.

„În viitor, ne vom concentra pe dezvoltarea liniei de afaceri parteneriate cu dezvoltatorii, monetizarea graduală a portofoliului de investiţii din linia de afaceri early-stage, şi operaţionalizarea unor noi proiecte în segmentul de închirieri. Vom continua să extindem portofoliul de proiecte prin utilizarea resurselor proprii şi a finanţării bancare suplimentare.”, adaugă Alexandru Bonea.

Meta Estate Trust este o companie tip holding, cu activitate în sectorul imobiliar, fondată în martie 2021 de un grup de antreprenori români cu experienţă în real estate şi piaţa de capital.

Din 29 august 2022, Meta Estate Trust este listată la Bursa de Valori Bucureşti, în piaţa AeRO, având simbolul bursier MET. Începând cu data de 20 martie 2023, acţiunea MET este inclusă în indicele BETAeRO. Compania a investit de la înfiinţare în mai mult de 50 de proiecte imobiliare şi a ieşit până în acest moment din peste 20 de proiecte imobiliare, acţionând ca partener al dezvoltatorilor imobiliari prin participare la capital, precum şi prin achiziţii de locuinţe în proiecte rezidenţiale în faze incipiente ale construcţiei (în Bucureşti şi în marile oraşe). Politica investiţională se bazează pe un mix de tipologii investiţionale cu profile de randament şi riscuri diferite, cu un portofoliu diversificat şi flexibil, care se poate adapta uşor ciclurilor de piaţă.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO