Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Meta Estate Trust, holding imobiliar listat la BVB cu o evaluare de 64 mil. lei, cheamă acţionarii pentru majorarea capitalului social

Bursă. Meta Estate Trust, holding imobiliar listat la...

Autor: Eduard Ivanovici

22.03.2024, 10:17 255

Meta Estate Trust (simbol bursier MET), holding din industria imobiliară cu 64 milioane de lei valoare de piaţă, a chemat pe 25 aprilie adunările generale ordinare şi extraordinare ale acţionarilor pentru repartizarea rezultatului net de 9,5 milioane de lei realizat anul trecut, societatea prevăzând un mecanism de distribuire a profitului în acţiuni, conform convocatoarelor publicate la BVB.

„Cel mai eficient mod de a realiza acest lucru este printr-o majorare a capitalului social (MCS) prin încorporarea rezultatului financiar, emisiunea de acţiuni gratuite la valoare nominală şi distribuirea lor sub formă de acţiuni gratuite. Astfel, atât compania cât şi acţionarii acesteia pot beneficia împreună de profitul obţinut (compania îşi majorează capitalul social cu această valoare, iar acţionarii primesc acţiuni gratuite)”, explică CEO-ul Alexandru Bonea pentru ZF.

La 30 septembrie 2023, Meta a avut venituri de 15 milioane de lei, plus 35% prin raport cu acelaşi interval din 2022, şi un profit net de 7 milioane de lei, în creştere cu 90%, potrivit celui mai recent raport financiar de la BVB.  Acţiunile MET afişează un declin de 19% în ultimul an, pe un rulaj de 16,4 milioane de lei. Cel mai mare acţionar persoană fizică este Adrian Vasile Viman, care a condus businessul Kaufland în România timp de nouă ani, având o participaţie de 14% din capitalul social.

 

Ce mai spune compania despre convocatoare şi MCS:

 

„Al doilea punct important are legătură cu structura actuală de capital. În acest moment, MET are 82.241.760 acţiuni clasa A (ordinare) şi 11.249.976 acţiuni clasa B (preferenţiale). Acţiunile preferenţiale au fost alocate la înfiinţarea companiei acţionarilor care au subscris în majorările de capital şi plasamentele private iniţiale cu scopul de a li se remunera suplimentar riscul iniţial pe care şi l-au asumat investind într-o companie tânără. În acest sens ele au un drept prioritar la rezultatul financiar obţinut de companie (până la 0,38 de lei / acţiune, dar nu mai mult de 33% din total profit, dividende plătibile în acţiuni). Astfel, distribuirea de acţiuni gratuite din cadrul MCS propuse s-ar face într-un mod asimetric în care acţiunile preferenţiale vor primi 26 de acţiuni la 100 de acţiuni preferenţiale deţinute (0,26/acţiune), iar acţiunile ordinare vor primi 7,2 acţiuni la 100 de acţiuni ordinare deţinute (0,073/acţiune). 

Nu în ultimul rând, punctul următor propune un program de răscumpărare de acţiuni ordinare cu scopul de a micşora discount-ul dintre valoarea tranzacţionabilă şi valoarea contabilă a acţiunii. Programul se propune a fi rulat dinamic şi implementat de consiliul de administraţie în limita a 10.000.000 de acţiuni ordinare şi pentru un preţ cuprins între 0,1 lei şi până la 85% din valoarea contabila a acţiunii. Acest lucru va potenţa semnificativ volumul de tranzacţionare a acţiunii MET, oferind şansa acţionarilor care vor să vândă să îşi suplinească ordinele şi astfel să se instaleze un trend ascendent al cursului prin anularea acţiunilor răscumpărate.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO