Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Ministerul Finanţelor cere conservarea portofoliului Fondului Proprietatea şi un comision de bază de 1,35% pentru Franklin Templeton, faţă de 2% cât propune administratorul la AGOA din 26 martie

Bursă. Ministerul Finanţelor cere conservarea...

Autor: Tibi Oprea

23.02.2024, 15:09 553

Ministerul Finanţelor, acţionar cu 6,54% din Fondul Proprietatea (FP), a propus completarea ordinii de zi a acţionarilor din 26 martie cu noi puncte care prevăd un comision de bază de 1,35% pentru administratorul Fondului, Franklin Templeton. Spre comparaţie, în documentaţia pentru AGOA, Franklin Templeton a propun un procent de 2% comision de bază.

„În cadrul documentaţiei suport, aferentă punctului 1 aflat pe ordinea de zi, este prezentată o analiză comparativă a nivelului comisionului de administrare perceput de alte fonduri închise de capital privat şi trusturi de investiţii listate la Bursa de Valori din Londra, din cadrul căreia se evidenţiază o medie ponderată de 1,35% a comisionului de administrare, nefiind justificată creşterea ratei Comisionului de Bază la 200 de puncte de bază pe an, în condiţiile în care alte fonduri de dimensiune comparabilă au un comision în medie de 1,35%”, justifică Ministerul Finanţelor propunerea.

Franklin Templeton a motivat propunerea creşterii comisionului de bază de la 0,45% din cauza dimensiunii semnificativ mai mici a FP ca urmare a distribuţiei a 11,27 de miliarde de lei în cursul anului 2023, inclusiv distribuţie veniturilor integrale din oferta publică iniţială a Hidroelectrica şi din vânzarea participaţiilor la Enel. Mărimea Fondului la 30 noiembrie 2023 era de 3,31 mld. lei, comparativ cu 14,64 mld. lei la 30 noiembrie 2022.

„În plus, creşterea propusă a comisionului de bază, având în vedere dimensiunea mai mică a Fondului, este în concordanţă cu comisioanele percepute de fondurile închise de capital privat şi trusturile de investiţii listate la Bursa de Valori din Londra”, a adăugat Franklin Templeton, care a listat şi un tabel cuprinzând comisioane percepute de alţi administratori de la Londra, respectiv un comision mediu de 1,35%.

Pe de altă parte, în conformitate cu hotărârea AGOA din 25 septembrie 2023, mandatul Franklin Templeton International Services a fost reînnoit pentru o perioadă de un an, de la 1 aprilie 2024 şi până la 31 martie 2025, faţă de patru ani cât voia administratorul. Ministerul Finanţelor cere conservarea portofoliului actual al FP, în contextul în care în această perioadă Comitetul Reprezentanţilor urmează să desfăşoare o procedură de selecţie transparentă şi competitivă pentru desemnarea noului administrator.

„Se impune ca strategia Fondului aplicabilă perioadei menţionate mai sus să cuprindă conservarea portofoliului actual administrat de Franklin Templeton International Services S.a.r.l., astfel încât noul administrator să poată dezvolta o strategie a Fondului, pe termen mediu şi lung, având la bază un portofoliu solid”, motivează Finanţele.

Fondul Proprietatea are 3 mld. lei capitalizare, după ce acţiunile FP au scăzut cu 0,6% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 57,8 mil. lei, arată datele BVB. FP a încheiat primele nouă luni din 2023 cu o pierdere netă de 968 mil. lei, comparativ cu un profit net de 3,5 mld. lei în perioada similară din 2022, ca urmare a diferentei de valoare în ceea ce priveşte pachetul de actiuni detinut la Hidroelectrica, pe care Fondul l-a vândut anul trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO