Burse - Fonduri mutuale

Bursă: OMV Petrom şi-a bugetat un profit net 5,2 mld. lei în 2024, în creştere cu 31% faţă de profitul net înregistrat în 2023. Veniturile ar urma să se majoreze cu 1% la 33,3 mld. lei

Bursă: OMV Petrom şi-a bugetat un profit net 5,2 mld....

Autor: Liviu Popescu

19.03.2024, 17:47 3013

OMV Petrom (simbol bursier SNP), cea mai mare companie petrolieră din România, şi-a bugetat pentru anul 2024 un profit net de 5,2 mld. lei, în creştere cu 31% faţă de rezultatul înregistrat în anul 2023, în timp ce vânzările ar urma să se majoreze cu 1% la 33,3 mld. lei.

“Veniturile din vânzări vor fi uşor peste nivelul din 2023, în contextul creşterii volumelor de vânzări pentru energie electrică şi produse petroliere”, se arată în bugetul de venituri şi cheltuieli supus votului acţionarilor în şedinţa din 24 aprilie 2024. Compania are bugetate investiţii de 8 mld. lei.

Rezultatul din exploatare bugetat de Petrom este de 6 mld. lei, în scădere cu 19% faţă de anul precedent, ca urmare a creşterii cheltuielilor şi a scăderii marjelor, parţial atenuată de disponibilitatea mai mare a rafinăriei şi a centralei electrice de la Brazi după opririle din 2023

“Se estimează că rezultatul financiar net se va îmbunătăţi rezultând un câştig de 255 mil. lei în 2024 comparativ cu 202 mil lei în 2023. Concentrarea continuă pe investiţii, în principal pentru Proiectul Neptun şi crearea de oportunitaţi de creştere pentru viitor cu activităţi cu emisii de carbon reduse sau zero, proces ce are ca efect creşterea nivelului mijloacelor fixe. Capitalurile proprii vor continua să crească ca urmare a unui profit net superior chiar şi în condiţiile propunerii de creştere a dividendelor de plată”, sunt comentarii din buget.

Bugetul a fost realizat pe baza următoarelor asumţii: preţ mediu al ţiţeiului Brent de 80 de dolari pe baril, marje de rafinare în jur de 11 dolari.

“Producţia medie anuală este estimată a fi în jur de 106 mii bep/zi, fără a include iniţiativele de optimizare a portofoliului. Optimizarea portofoliului: concentrarea continuă pe barilii cei mai profitabili, prin vânzări selective de zăcăminte în 2024”.

♦ Rata de utilizare a rafinăriei este estimată a se situa peste valoarea de 95%.

♦ Vânzările totale de produse rafinate sunt estimate a fi uşor în creştere comparativ cu cele din anul anterior, ca urmare a creşterii cererii de produse petroliere în comerţul cu amănuntul.

♦ Cererea de gaze naturale se estimează că va fi la un nivel uşor peste cel din 2023, în timp ce vânzările de gaze naturale ale OMV Petrom se aşteaptă să scadă comparativ cu anul precedent, în principal din cauza surselor de aprovizionare reduse.

♦ Cererea de energie electrică se estimează că va fi uşor peste nivelul celei din 2023, cu o producţie netă de electricitate planificată a fi în creştere comparativ cu cea din anul anterior.

♦ În România, producţia zilnică de hidrocarburi este bugetată să se situeze la 105,8 kboe/d, această scădere reflectând în principal declinul natural; posibilele iniţiative de optimizare a portofoliului sunt estimate la circa 7 mii bep/zi

♦ Vânzările de gaze naturale se estimează că vor scădea faţă de 2023, ca urmare a surselor de aprovizionare reduse

♦ Producţia netă de energie se aşteaptă să crească semnificativ comparativ cu 2023, în contextul unei revizii planificate a centralei electrice de la Brazi de o durată mai mica in 2024

♦ Vânzările de produse rafinate se estimează să atingă 5,0 mil tone in 2024, reflectând o creştere a cererii pe piaţa locală şi disponibilitate mai mare a rafinăriei (nicio revizie planificata a rafinărie)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO