Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Producătorul de îngrăşăminte organice Norofert începe construcţia unei linii de producţie în Statele Unite. Acţiunile cresc cu 6%

Bursă. Producătorul de îngrăşăminte organice...

Autor: Eduard Ivanovici

19.03.2024, 10:27 940

Norofert (simbol bursier NRF), producător local de inputuri organice pentru agricultură, a anunţat demararea construcţiei unei linii de producţie de inputuri în oraşul Watertown, Dakota de Sud, una dintre cele mai importante zone agricole din Statele Unite ale Americii. Producţia se va concentra pe gama de sănătate a solului şi nutriţie foliară, similară cu cea din România, urmând a se utiliza bacterii produse în laboratorul din Filipeştii de Pădure, judeţul Prahova, conform unui raport publicat la Bursă.

„Investiţia în asamblarea liniei de producţie inputuri se ridică la 250 mii euro şi se va derula prin intermediul companiei Norofert AG în parteneriat cu Gary Lamb, antreprenor cu o experienţă de peste 30 de ani în agribusiness-ul din Midwest, cu o vastă cunoaştere a pieţei şi a fermierilor din zonă”, se arată în document.

Acţiunile NRF se apreciau la ora redactării ştirii cu 5,8% la BVB, pe fondul unui rulaj de 124.000 de lei, capitalizarea urcând astfel de la 74,6 milioane la 78,9 milioane de lei. Dinamicile din 2024 şi ultimele 12 luni sunt de plus 1,6%, respectiv minus 26,7%.

În primele nouă luni de anul trecut, Norofert a înregistrat un profit net consolidat de 1,1 milioane de lei, în scădere cu 85% faţă de aceeaşi perioadă din 2022, la afaceri de 30,9 milioane de lei, minus 42,1%. Recent, compania a investit 6 milioane de lei într-un laborator de cercetare şi multiplicare de microorganisme pentru utilizarea în agricultură, situat în incinta fabricii de îngrăşăminte din Filipeştii de Pădure.

„Pentru Norofert, dispersia geografică reprezintă un obiectiv primordial. Tehnologia şi formulele produselor noastre ne permit accesul pe pieţe competitive, iar intrarea pe piaţa din SUA, deşi întârziată din cauza pandemiei, reprezintă un exemplu în acest sens. Este o piaţă matură, în care fermierii aplică tehnologii avansate în câmp şi în care schimbările climatice nu au acelaşi impact negativ ca în Europa de Est”, spune Vlad Popescu, preşedintele consiliului de administraţie al societăţii.

Compania creată iniţial, Norofert USA LLC, care este în proces de mutare în Statul Delaware din raţiuni fiscale, deţinută în prezent integral de Norofert S.A., a înfiinţat o nouă filială, Norofert AG, în care grupul deţine pachetul majoritar de 51% iar Gary Lamb 49%.

Lamb va gestiona activitatea noii entităţi din Dakota de Sud, va conduce vânzările, expansiunea teritorială şi administrarea companiei. Asamblarea liniei de producţie pe piaţa americană şi colaborarea cu antreprenorul american vin ca rezultat a unui proces de negociere şi due dilligence de peste un an.

„Fezabilitatea proiectului este cu atât mai mare cu cât beneficiem de roadele producţiei şi cercetării laboratorului de multiplicare microorganisme din România, care va exporta tulpini concentrate de bacterii pentru utilizare în producţia din SUA”, adaugă Vlad Popescu.

Proiectul de accesare a pieţei din SUA de către companie a început în 2020, în această perioadă fiind făcuţi paşi importanţi precum omologarea unei game de produse, testări în câmp certificate şi crearea unui portofoliu de produse cu potenţial de creştere în piaţa americană.

De asemenea, conducerea grupului Norofert a explorat diverse rute de intrare în piaţă, printre care participări la târguri de agricultură precum şi discuţii cu reprezentanţi şi distribuitori locali. În final, atragerea unui partener local s-a dovedit a fi decizia strategică prin care compania îşi poate reduce riscurile operaţionale şi care va genera cele mai multe beneficii acţionarilor, scriu reprezentanţii Norofert.

„Produsele Norofert sunt la standardul tehnologic pe care o piaţă ca cea din SUA o cere. Linia de producţie va fi amplasată într-un spaţiu închiriat, iar automatizările ce vor fi implementate vor permite Companiei să menţină un număr redus de angajaţi, respectiv 2, pentru primul an. În acest moment, există precomenzi pentru fertilizanţii bacterieni ce urmează a fi produşi în noua fabrică. Demararea construcţiei liniei de producţie este programată pentru prima săptămână din luna aprilie”, conform BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO