Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Producătorul de medicamente Biofarm, profit net de 77 mil. lei anul trecut, în creştere cu 8,6% faţă de 2022. Vânzări de 280,3 mil. lei, plus 1,2%

Bursă. Producătorul de medicamente Biofarm, profit net...

Autor: Tibi Oprea

01.03.2024, 11:49 216

Biofarm (simbol bursier BIO), unul dintre cei mai mari cinci producători de medicamente din industria locală, a încheiat anul 2023 cu un profit net de 77 mil. lei, în urcare cu 8,6% comparativ cu 2022, la venituri din vânzări de 280,3 mil. lei, cu 1,2%, arată calculele realizate de ZF pe baza situaţiilor financiare anuale preliminare.

Activele totale au crescut cu 5,85% de la an la an, până la 493,8 mil. lei, în timp ce datoriile totale au scăzut cu 31,3%, la 59,4 mil. lei.

„În anul 2023 am implementat cu succes strategii de optimizare a costurilor, concentrându-ne, în mod special, pe două din valorile companiei: performanţa şi grija faţă de consumatorul final. Astfel, am reuşit să identificăm modalităţi eficiente de a ne controla cheltuielile, chiar şi în contextul creşterii preţurilor la materii prime şi ambalaje. Categoria Consumer Healthcare din România devine, de la an la an, din ce în ce mai competitivă, fiind marcată şi de o uşoară regresie a volumelor în 2023, comparativ cu 2022. Cu toate acestea, am încheiat 2023 reuşind să ne consolidăm poziţia pe piaţă, cu o evoluţie pozitivă a cotei de piaţă volumică şi să contribuim pozitiv asupra calităţii vieţii pacienţilor şi consumatorilor din România”, spune Cătălin Vicol, director general Biofarm.

Biofarm a continuat să îşi consolideze cota de piaţă pe segmentul Consumer Healthcare (CHC), şi a încheiat anul 2023 pe poziţia a doua în ceea ce priveşte numărul de unităţi vândute. 
 
Compania domină în valoare în 6 categorii cheie prin brandurile: Bixtonim, Triferment, Colebil, Extravalerianic, Carmol şi Carbocit. În plus, Biofarm este lider în volum în nu mai puţin de 8 categorii, evidenţiind performanţa remarcabilă a brandurilor: Bixtonim, Colebil, Triferment, Sennalax, Extravalerianic, Carmol, Carbocit şi Nervocalmin.
 
Biofarm are două fabrici de medicamente în Bucureşti şi o unitate de testare şi dezvoltare de produse, iar portofoliul său de peste 100 de produse acoperă cele mai importante arii terapeutice din divizia Consumer Healthcare (digestiv & metabolic, respirator & ORL, cardiovascular & circulator, sistem nervos).

Biofarm are 825,7 mil. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 51,58% de SIF Muntenia, în timp ce Lion Capital are o deţinere de 36,75%.

Acţiunile BIO se tranzacţionează în creştere cu 2% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 3,1 mil. lei, arată datele BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO