Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Producătorul de software Bento estimează afaceri de 69 mil. lei în acest an, în urcare cu 60% faţă de 2023. Profitul este bugetat la 15,3 mil. lei, plus 17%

Bursă. Producătorul de software Bento estimează...

Autor: Tibi Oprea

29.03.2024, 18:57 617

2B Intelligent Soft (BENTO – Intellectually Curious), companie specializată în dezvoltarea de soluţii software şi furnizarea de servicii de infrastructură IT şi cloud, a anunţat vineri seară la Bursa de Valori Bucureşti că se aşteaptă la o cifră de afaceri de 68,9 mil. lei, în urcare cu 60% comparativ cu 2023, respectiv un profit net de 15,3 mil. lei, cu 17% mai mare.

„Având în vedere contextul de piaţă plin de provocări în domeniul tehnologiei, bugetul de venituri şi cheltuieli vizat pentru anul 2024 este planificat în continuare în mod prudent, luând în considerare atât proiectele recurente şi cele pe care le avem în execuţie cât şi proiectele aflate în curs de negociere şi semnare. Prin urmare, ne concentrăm atenţia asupra eficientizării operaţiunilor noastre, în timp ce continuăm să dezvoltăm produsele proprii. Această abordare ne permite să rămânem agili şi competitivi, chiar şi în faţa incertitudinilor economice globale şi a schimbărilor rapide care au loc în domeniul tehnologiei. Totodată, ca în fiecare an, ne propunem să aducem valoare adăugată clienţilor noştri în proiectele pe care le implementăm pentru aceştia şi să construim parteneriate durabile, care să susţină obiectivele noastre de creştere pe termen lung. Viziunea noastră strategică pentru 2024 este una echilibrată, cu o îmbinare între prudenţă financiară şi ambiţie de dezvoltare, asigurând astfel o poziţionare solidă a Bento în peisajul tehnologic actual”, spune Radu Scarlat, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bento.

Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pentru 2024, veniturile din exploatare sunt aşteptate să urce cu 34%, la 78 mil. lei, iar cheltuielile de exploatare vor fi cu 35% mai mari, de 59,3 mil. lei. Astfel, compania estimează o EBITDA de 21,2 mil. lei, în creştere cu 20% şi un rezultat operaţional de 18,7 mil. lei, plus 33%.

„Având în vedere contextul de piaţă plin de provocări în domeniul tehnologiei şi nu numai, bugetul de venituri şi cheltuieli vizat pentru anul 2024 este planificat în continuare în mod prudent, luând în considerare atât proiectele recurente şi cele pe care Compania le are în execuţie cât şi proiectele aflate în curs de negociere şi semnare”, notează compania în raport.

Bugetul propus pentru 2024 este superior celui prezentat de către conducerea companiei în memorandumul aferent listării pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti în martie 2022. Astfel, la nivel de venituri din exploatare pentru 2024 este avută în vedere o creştere cu 99% faţă de veniturile estimate în memorandumul de listare, o majorare cu 129% la nivel EBITDA şi o apreciere cu 102% a profitului net.

În 2024, Compania va continua atât dezvoltarea modulelor existente în cadrul platformei software modulare integrate – “Platforma Bento” cât şi a altor module noi astfel încât să răspundă nevoilor unui număr cât mai mare de clienţi. Intensitatea cu care se vor realiza investiţiile va fi însă mai mică comparativ cu anii anteriori, deoarece finanţarea acestora va fi asigurată exclusiv de către companie prin fonduri proprii, odată cu finalizarea proiectului pe fonduri europene „Platforma pentru Transformare Digitală Modulară în Mediul Enterprise şi Sectorul Public”.
 
De asemenea, compania are în vedere promovarea Platformei Bento atât în rândul clienţilor existenţi cât şi a potenţialilor clienţi, deoarece prin intermediul acesteia poate valorifica mult mai bine cererea tot mai accentuată pentru soluţii informatice complexe din partea organizaţiilor, nevoia de personalizare a acestora la cerinţele specifice ale companiilor şi instituţiilor publice, precum şi interesul crescut pentru soluţii de digitalizare în cloud.
 
În plus, în 2024, Compania va continua să fie implicată în derularea contractelor semnificative aflate încă în curs de derulare, precum dezvoltarea şi implementarea modulului Bento FSM în cadrul Distribuţie Energie Electrică România (DEER), furnizarea de servicii de gestionare a infrastructurii IT pentru o companie multinaţională din domeniul petrol şi gaze, finalizarea implementării modulului Bento FSM în cadrul proiectului VoltaX, precum şi alte proiecte din industrii diverse.
 
În acelaşi timp, conducerea companiei urmăreşte ca în 2024 să intensifice activitatea la nivelul noii verticale de piaţă pe care o vizează prin modulul Bento FSM, „Clusterul de Service”, o nişă complexă ce include sectoare diverse precum serviciile şi mentenanţa sistemelor HVAC, securitate, instalare şi mentenanţă a sistemelor fotovoltaice şi aparaturii medicale, precum şi altele.
 
Recent, Bento a convocat acţionarii pe 29 aprilie pentru a aproba modul de repartizare a profitului net din 2023 în sumă de 13 mil. lei. Propunerea este de acordare a unor dividende de 4,1 mil. lei, respectiv un dividend brut de 0,3 lei pe acţiune, cu 2,3% randament la cotaţia curentă.

În 2023, Bento a înregistrat venituri din exploatare de 58,2 milioane de lei, o creştere cu 64% comparativ cu 2022 şi un profit net de 13,1 milioane de lei, o apreciere cu 133% comparativ cu anul anterior.

Compania are 177,4 mil. lei capitalizare şi este deţinută în proporţie de 27,4% de Radu Scarlat şi în proporţie de 27,4% de Vlad Bodea. Acţiunile BENTO înregistrează o creştere de 18,7% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 11,5 mil. lei, arată datele BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO