Burse - Fonduri mutuale

Bursa se pregăteşte pentru furtună. „Volatilitatea va fi cheia jocului şi va marca piaţa“

Autor: Radu Bostan

02.10.2015, 00:08 5650

Investitorii aşteaptă ca băncile centrale să decidă odată unde vor să stea dobânzile, înainte de a reveni în piaţă.

După un septembrie „aste­nic“, evoluţia bur­sei de la Bucureşti în tri­mestrul IV se anun­ţă volatilă, dar pe volume mici.

Volumele tranzacţiilor cu acţiuni au scăzut luna trecută la minimele anului, 310 milioane de titluri, cu investitorii într-o poziţie de expectativă din cauza in­cer­titudinilor legate de evoluţia eco­nomiei chineze şi politica monetară a Fed, banca centrală a SUA. Indicele BET este cu 0,46% sub nivelul de la sfârşitul anului trecut.

Pe 17 septembrie, Fed a lăsat rata dobânzii de politică monetară neschim­ba­tă. Atât vocile din cadrul instituţiei, cât şi analiştii văd totuşi posibilitatea ca dobânzile să fie majorate până la sfârşitul anului.

„Evoluţia în continuare va fi strâns legată de aşteptările investitorilor în ceea ce priveşte dobânzile. Atâta timp cât există presiunea de a creşte dobânda, va persista şi reticenţa de a investi. Cel puţin pe termen scurt, până obţinem mai multe indicii, nu cred că o să vedem volume semnificativ mai mari“, crede Valerian Ionescu, broker la BCR.

Nici rezultatele financiare ale companiilor de pe bursă, care vor apărea pe rând în luna noiembrie, nu au potenţialul de a mişca bursa la fel de mult ca anunţul că dobânzile, aflate la minime istorice, vor începe a fi majorate.

„Volatilitatea va fi în continuare cheia jocului şi va marca piaţa probabil până la prima decizie a Fed. Cei care vor să beneficieze de volatilitate trebuie să fie în piaţă, dar asta implică un management activ al portofoliului. Abordarea pasivă nu va aduce cine ştie ce randamente“, a conchis Ionescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO