Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. Noua misiune a şefului Deutsche Bank: revitalizarea diviziei care administrează active de 800 mld. dolari

Business internaţional. Noua misiune a şefului Deutsche...

Autor: Ştefan Stan

26.01.2017, 00:02 327
John Cryan, şeful Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, ale cărei acţiuni sunt listate şi la Bucureşti pe segmentul internaţional, şi-a petrecut ultimele 18 luni în încercarea de a restructura divizia de investiţii a băncii, prin disponibilizarea a mii de angajaţi şi soluţionarea unor dispute juridice de miliarde de dolari.

Dar următorul obiectiv al său ar putea să fie la fel de dificil: revitalizarea diviziei de administrare de active 800 de miliarde de dolari a băncii, scrie Bloomberg.

Divizia de gestionare de active este o parte esenţială în planul şefului băncii germane, în condiţiile în care Deutsche doreşte să îşi majoreze veniturile. 

Divizia ar putea juca un rol esenţial în ope­raţiunea de majorare de capital, erodat de acuzaţiile de abatere de la normele legale.

Cryan a eliminat varianta vânzării businessului pentru a strânge bani, în timp ce a păstrat totuşi deschisă posibilitatea unei oferte publice parţiale. Totuşi, divizia, condusă din octombrie de Nicolas Moreau, după ce predecesorul acestuia a plecat după numai câteva luni, a fost afectată de îngrijorările legate de situaţia financiară a companiei-mamă şi a rămas în urma unor competitori precum BlackRock şi Amundi. 

„În trecut, Deutsche a neglijat divizia de mana­ge­ment de active, în condiţiile în care s-a focalizat în principal pe partea de investiţii“, spune Tomasz Grzelak, analist la Baader Helvea din Zürich. Managementul actual plăteşte preţul pentru aceste decizii, adaugă el. Moreau, un francez în vârstă de 51 de ani, care a petrecut aproximativ 25 de ani la asigurătorul Axa, face o analiză detaliată a businessului. El a spus investitorilor că ar susţine listarea unei parti­ci­paţii printr-o ofertă publică iniţială (IPO), după cum afirmă două surse citate de Bloomberg. Deut­sche ia în considerare un potenţial IPO al diviziei de administrare active din Luxem­burg, scrie Reuters.

Cel puţin unul dintre cei trei acţionari principali ai băncii ar susţine listarea parţială, dacă aceasta este esenţială pentru creşterea businessului, potrivit Bloomberg. Analiştii de la Citigroup au estimat la sfârşitul anului trecut că divizia de management de active ar valora cel puţin 8 miliarde de euro.

„Listarea unei participaţii minoritare a Deutsche Asset Management nu va rezolva problemele de capital ale băncii“, consideră Boris Boehm, care ajută la gestionarea a peste 2 miliarde de euro, inclusiv acţiuni Deutsche, la Aramea Asset Management în Hamburg. „Asumarea unei creşteri de capital complete a băncii ar fi opţiunea mai potrivită“, adaugă el.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO