Burse - Fonduri mutuale

BVB a adus un fost bancher londonez sa construiasca o piata regionala la Bucuresti

BVB a adus un fost bancher londonez sa construiasca o piata regionala la Bucuresti

Giulio Di Cerbo, Senior Executive Global Strategy in cadrul BVB: Exista elemente extrem de importante ale economiei si bursei romanesti care in multe cazuri sunt superioare celor ale tarilor vecine si care nu sunt suficient cunoscute pe plan international, dar sunt de interes pentru investitorii globali. Este nevoie sa facem mai multe eforturi pentru a aduce la cunostinta comunitatii investitorilor internationali aceste avantaje.

18.11.2008, 20:06 70

Bursa si Depozitarul Central l-au cooptat recent pe italianul Giulio Di Cerbo, fost managing director al Citigroup Londra, cu o experienta de peste 35 de ani pe pietele financiare internationale, impreuna cu care vor dezvolta noua piata alaturi de alte proiecte ale Bursei de Valori si ale Depozitarului Central.

"Impreuna cu Depozitarul Central si Bursa de Valori am identificat pana acum si lucram la implementarea a 28 de proiecte care vor imbunatati semnificativ eficienta pietei pentru investitorii locali si internationali", a declarat Di Cerbo intr-un interviu acordat ZF. El ocupa in prezent functia de Senior Executive Global Strategy in cadrul Depozitarului Central si al BVB.
"Exista elemente extrem de importante ale economiei si bursei romanesti care in multe cazuri sunt superioare celor ale tarilor vecine si care nu sunt suficient cunoscute pe plan international, dar sunt de interes pentru investitorii globali. Este nevoie sa facem mai multe eforturi pentru a aduce la cunostinta comunitatii investitorilor internationali aceste avantaje. De exemplu, am constatat ca dispunem de o tehnologie superioara majoritatii pietelor europene, inclusiv celei a Bursei din Londra, dar acest lucru nu este cunoscut", spune el.
Unul din principalele avantaje pe care Di Cerbo le aduce BVB si Depozitarului Central, pe langa experienta in serviciile financiare, sunt contactele cu unele dintre cele mai mari institutii financiare ale lumii. De altfel, BVB a anuntat deja ca va lansa in perioada urmatoare un nou indice, in colaborare cu FTSE, compania care calculeaza principalii indici ai Bursei din Londra.
Giulio Di Cerbo a ales colaborarea cu Bursa de la Bucuresti si Depozitarul Central dupa ce s-a retras din functia detinuta in cadrul Citigroup. "Am gasit aici o echipa de lideri, precum si din comisarii CNVM, care sunt nu numai capabili, dar si puternic motivati si dornici de a reusi sa creasca substantial vizibilitatea pietei romanesti de capital, astfel incat aceasta sa devina inima pietei financiare din Europa de Est", spune el.
Noua piata de actiuni de la Bucuresti ar putea fi atuul BVB in lupta cu bursele din Viena si cea din Varsovia, care si-au declarat intentia de a concentra in jurul lor pietele de capital din regiune. Bursa din Viena a preluat in ultima perioada bursele din Praga, Budapesta si Ljubljana, in timp ce Bursa din Varsovia, care si-a facut publica intentia de a prelua alte piete, afirma ca a ajuns cea mai mare piata de capital din regiune, depasind-o pe cea de la Viena.
"Am prezentat proiectul nostru mai multor intermediari si investitori internationali si toti sunt unanim interesati sa devina participanti pe noua piata", spune Giulio Di Cerbo.
Platforma pe care se vor tranzactiona actiunile est-europene ar urma sa cuprinda intr-o prima faza actiunile celor mai importante 50-100 de companii din regiune, iar pe aceasta ar urma sa incheie tranzactii investitorii institutionali, atat locali, cat si internationali. Unul din avantaje va fi ca acestia vor avea acces intr-un singur loc la actiunile tuturor companiilor importante din regiune, iar regulile de tranzactionare si compensare-decontare vor fi aceleasi si vor respecta standardele internationale.
Crearea unei piete de actiuni, diferita de o bursa de valori clasica, este posibila ca urmare a directivelor Uniunii Europene, care au ca scop cresterea concurentei pe piata serviciilor de tranzactionare si reducerea costurilor. Astfel de piete (MTF - multilateral trading facility) exista deja in Europa de Vest, fiind organizate in principal de banci de investitii, iar una dintre principalele diferente fata de o bursa clasica este faptul ca tranzactionarea actiunilor unei companii pe o astfel de piata nu necesita acordul companiei daca aceasta este listata deja pe o bursa clasica. Astfel de piete ofera si costuri de tranzactionare mai reduse.
Intre pietele MTF functionale in Europa se numara Chi-X, detinuta de grupul financiar japonez Nomura sau Turquoise, controlata de noua dintre cele mai mai mari banci internationale. Pe aceste piete se tranzactioneaza in principal actiuni ale marilor companii vest-europene. Actiunile companiilor est-europene se tranzactioneaza in prezent aproape in exclusivitate pe bursele clasice.
Unul din avantajele noii platforme pe care BVB intentioneaza sa o creeze este garantarea decontarii tranzactiilor. Depozitarul Central este deja in tratative cu una dintre cele mai mari companii specializate din lume, care urmeaza sa indeplineasca aceasta functie, de a se interpune intre cumparator si vanzator, garantand fiecaruia plata banilor, respectiv transferul actiunilor.
"Una dintre principalele probleme ale investitorilor este faptul ca nu cunosc cu cine incheie tranzactiile si cine va garanta schimbul de actiuni si bani. Prin garantarea decontarii se elimina riscul de contraparte si creste eficienta cu care se realizeaza decontarea, iar in consecinta vor creste lichiditatea pietei si volumele tranzactionate", spune Di Cerbo. "Cel putin 50% din motivele pentru care un investitor alege o piata in locul alteia tin de soliditatea sistemului post-tranzactionare", a adaugat el.
Un alt proiect care urmeaza a fi implementat pentru reducerea riscurilor de pe piata va fi deschiderea unui cont direct al Depozitarului Central la Banca Nationala. "Discutam cu Banca Nationala despre deschiderea unui cont direct care va creste eficienta procesului de decontare, va oferi premisele pentru plata centralizata a dividendelor si va elimina astfel riscul bancilor comerciale", spune Di Cerbo.
Sumele de bani aflate in conturile bancilor comerciale sunt expuse unor riscuri, care au devenit evidente mai ales in ultimele luni, odata cu propagarea la nivel global a crizei de pe pietele financiare.
Pe de alta parte, printre proiectele Depozitarului se numara si unele dedicate investitorilor de pe piata actuala. Printre acestea se numara facilitatea votului actionarilor in cadrul Adunarilor Generale ale companiilor, prin oferirea de servicii de vot in numele investitorilor.
Companiile listate ar putea, de asemenea, sa plateasca actionarilor dividendele prin intermediul Depozitarului Central, folosind contul deschis la Banca Nationala si simplificand astfel procedurile birocratice de plata pe care actionarii trebuie sa le utilizeze acum.
"In prezent, fiecare companie listata foloseste metode diferite de plata a dividendelor. Ceea ce incercam sa facem este sa avem o procedura simpla, rapia si uniforma de plata, care sa satisfaca nevoile investitorilor mici si mari . Circa 8 milioane de persoane detin pachete foarte mici de actiuni si cei mai multi dintre acestia au dificultati in ridicarea dividendelor din cauza procedurilor greoaie si nestandardizate, precum si a valorii reduse a dividendelor", spune Giulio Di Cerbo.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO