Burse - Fonduri mutuale

BVB a deschis voturile pentru cei mai buni anul trecut pe piaţa de capital

BVB a deschis voturile pentru cei mai buni anul trecut pe...

Autor: Roxana Rosu

14.01.2016, 00:03 266

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va acorda în acest an patru premii pentru piaţa de capital, la categoriile cea mai mare valoare tranzacţionată pe piaţa de acţiuni, pe piaţa de obligaţiuni, respectiv cea mai bună evoluţie a preţului unei acţiuni.

În acelaşi timp, publi­cul poate vota cel mai bun broker de retail şi cea mai bună iniţiativă educa­ţio­nală pe piaţa de capital din 2015. Votul este des­chis până la data de 26 ia­nuarie, pe site-ul bursei.

Câştigătorii Premiilor Pieţei de Capital vor fi anuntaţi pe 28 ianuarie, în cadrul celei de-a treia ediţii a Inaugurării Anului Bursier 2016, un eveniment organizat anual. În acest an, BVB este în parteneriat cu Goldman Sachs.

La ediţia de anul trecut, printre câş­ti­gători s-au numărat Romgaz, FP, OMV Petrom şi STK Emergent.

Bursa de la Bucureşti le-a adus investitorilor anul trecut un randament de 3,1%, uşor peste dobânzile din bănci, dar de aproape cinci ori mai mic faţă de 2014, evoluţia pieţei locale fiind deter­minată semnificativ de factori externi, în timp ce lichiditatea a scăzut cu o treime, urmând trendul regional.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a închis anul trecut în scădere cu 1,1%, prima evoluţie ne­gativă din ultimii patru ani.

Dintre princi­pa­lele ac­ţiuni de pe BVB, Banca Comercială Car­pa­tica, BRD - Groupe Société Gé­nérale (BRD) şi Banca Tran­sil­vania (preţ ajustat ţinând cont de alocarea de acţiuni gratuite în luna iunie) au înregistrat cele mai bune evoluţii, cu creşteri de peste 40%.

La polul opus, acţiunile Romgaz şi OMV Petrom (SNP) au coborât cu 20,8%, respectiv 30,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO