Burse - Fonduri mutuale

BVB a făcut cel mai mare profit semestrial de la declanşarea crizei

BVB a făcut cel mai mare profit semestrial de la declanşarea crizei

Autor: Roxana Pricop

11.08.2011, 00:00 375

Bursa de Valori Bucureşti (simbol bursier BVB), principaluloperator bursier de pe piaţa locală de capital, a raportat unprofit net de 12,5 mil. lei în prima jumătate a anului, de 2,8 orimai mare decât în primul semestru al 2010 şi cel mai bun rezultatsemestrial de la declanşarea crizei.

Câştigul BVB din primul semestru a fost alimentat de dividendeleîncasate de la Depozitarul Central, instituţia decompensare-decontare la care BVB este acţionar majoritar cu 69% dincapital şi care a înregistrat un profit record de 6 milioane de leiîn 2010 graţie transferurilor mari de acţiuni Fondul Proprietatea(FP) pe piaţa gri. Doar în 2007, an de maxime pentru Bursa de laBucureşti, Depozitarul a mai înregistrat un profit de peste 6 mil.lei.

Fondul Proprietatea s-a listat la Bursa de la Bucureşti în acestan pe 25 ianuarie, însă anul trecut pe piaţa gri s-au transferatcirca 30% din acţiunile FP, iar Depozitarul a taxat acestetransferuri la valoarea nominală de 1 leu/acţiune, percepând uncomision din suma totală a tranzacţiei.

În contul participaţiei pe care o controlează la DepozitarulCentral, BVB a încasat dividende de 8,2 mil. lei din profituriledin 2007 şi 2010.

Rezultatul financiar al BVB a fost în primul semestru de 9,14mil. lei, faţă de 2,84 mil. lei în prima jumătate a anului trecut,şi a fost determinat de înregistrarea dividendelor de laDepozitarul Central, în valoare de 8,2 mil. lei, şi a veniturilordin dobânzi. În primul semestru Bursa a încasat 1,8 mil. leivenituri din dobânzi.

Profituloperaţional al BVB a urcat cu 77,8%, până la 4,26 mil. lei. Astfel,profitul net al BVB a urcat semnificativ, cu 185,6%, până la 12,5mil. lei.

"Am înregistrat în primele şase luni din an cel mai bun profitsemestrial de la declanşarea crizei. Am redus cu 6% cheltuielile cupersonalul în primul semestru. Vom continua să ţinem sub controlcheltuielile de funcţionare. Rezultatele BVB din al doilea semestruvor depinde în mare măsură de evoluţia rulajelor, dar şi deconcretizarea ofertelor anunţate de stat la Transgaz şiTranselectrica", a spus Valentin Ionescu, directorul general alBursei de Valori Bucureşti (BVB).

În primele şase luni cifra de afaceri a BVB a avansat cu 28,4%faţă de acelaşi interval din 2010, până la aproape 11 mil. lei,datorită creşterii cu 43% a rulajelor pe pieţele de acţiuni şiunităţi fond (inclusiv tranzacţiile DEAL), a rulajelor tot mai maride pe piaţa produselor structurate, precum şi avansului cu 13% aveniturilor de la emitenţii listaţi. Din activitatea detranzacţionare, BVB a realizat venituri de 9,64 mil. lei, faţă de7,12 mil. lei în primul semestru al 2010, iar veniturile asociateemitenţilor au totalizat 0,54 mil. lei.

Cheltuielile de exploatare s-au situat în intervalulianuarie-iunie 2011 la nivelul de 6,64 mil. lei, faţă de 6,20 mil.lei în primele şase luni ale 2010, creşterea de 7% fiind cauzată decampaniile de educare şi atragere de emitenţi şi investitori.

Cheltuielile de personal, cu cea mai mare pondere în total, auscăzut cu 6% în primul semestru şi s-au situat la nivelul de 3,17mil. lei.

Bursa de Valori Bucureşti s-a listat pe propria piaţă în iunie2010. De la listare şi până în prezent, acţiunile BVB au crescut cupeste 15%. Capitalizarea bursieră a companiei BVB este de 229,1milioane de lei la un preţ de 31 lei/acţiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO