Burse - Fonduri mutuale

Care va fi deznodamantul povestii datoriilor istorice ale lui Patriciu de la Petromidia

Care va fi deznodamantul povestii datoriilor istorice ale lui Patriciu de la Petromidia

Dinu Patriciu, CEO-ul Grupului Rompetrol

24.06.2009, 00:00 76

Speculatiile pe aceasta tema raman deschise avand in vedere ca grupul kazah KazMunaiGaz, actionarul majoritar al Rompetrol, nu a prezentat pana in prezent un plan privind stingerea acestei datorii.

Cel mai mare imprumut dat de statul roman unei companii private, obligatiunile Rompetrol Rafinare (simbol bursier RRC) in valoare de 571 mil. euro, ajunge la scandenta in septembrie 2010, iar pana in prezent nu este clar cum va reusi compania sa-si achite aceste obligatii, in contextul in care s-a confruntat in ultimii ani cu pierderi tot mai mari, iar agentiile de rating sunt din ce in ce mai pesimiste in privinta capacitatii grupului Rompetrol de a-si achita obligatiile.
In octombrie 2003, guvernul Adrian Nastase a convertit in obligatiuni datoriile istorice ale Petromidia in valoare de 571 mil. euro, printr-o ordonanta de urgenta, actionarul majoritar al grupului Rompetrol fiind in acel moment omul de afaceri Dinu Patriciu. In septembrie 2007, Patriciu a vandut pachetul majoritar de actiuni al Rompetrol catre grupul KazMunaiGaz din Kazahstan, noul actionar fiind extrem de zgarcit in declaratii privind strategia pe care o va adopta in continuare la Rompetrol Rafinare, de unde si speculatiile privind diferitele scenarii in privinta obligatiunilor detinute de stat.
Prevederile ordonantei din 2003 si cele din legea din 2005 prin care a fost adoptata ofera mai multe optiuni emitentului, respectiv companiei Rompetrol Rafinare, printre care si conversia obligatiunilor in actiuni, in timp ce statul nu are parghii de decizie in acest caz.
 
Patriciu: Probabil ca vom plati imprumutul
Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, sustine ca actionarii grupului sunt hotarati sa plateasca. "Exista lichiditati sa platim datoria la termen. Pana acum statul a incasat 300 mil. dolari din dobanzi aferente imprumutului", a declarat Patriciu luni-seara la postul Money Channel.
El a mai spus ca Rompetrol poate gasi surse de finantare mai ieftine decat imprumutul de la stat. Rompetrol Rafinare plateste o dobanda anuala egala cu EURIBOR la 12 luni plus 1,5% pentru obligatiunile detinute de stat.
Patriciu nu spune insa de unde va avea Rompetrol banii pentru a rambursa obligatiunile, in conditiile in care agentiile de rating se indoiesc de capacitatea intregului grup de a-si achita obligatiile pe termen scurt fara ajutor din partea companiei-mama KazMunaiGaz.
Agentia de evaluare financiara Fitch a redus la sfarsitul lunii mai ratingul grupului Rompetrol de la "B+" la "B" cu perspectiva negativa, considerand ca grupul prezinta un risc ridicat de refinantare, lichiditatie disponibile fiind insuficiente pentru acoperirea datoriei pe termen scurt, care se ridica la finele lunii martie la 706 mil. dolari.
Standard&Poor's a revizuit de asemenea in scadere ratingul Rompetrol Group pentru datoriile pe termen lung, de la nivelul "B+" la "B", cu perspectiva negativa, in urma ingrijorarii privind capacitatea actionarului majoritar, KazMunaiGaz, de a-i acorda sprijin, in caz de nevoie. Reducerea ratingului grupului inseamna practic o crestere a riscului si implicit o crestere a costurilor de finantare.
 
Cum poate plati KazMunaiGaz datoriile
In cazul in care kazahii se decid sa rascumpere obligatiunile de la stat, exista mai multe posibilitati prin care se poate realiza aceasta operatiune, cu implicatii diferite asupra valorii actiunilor RRC.
Una ar fi un imprumut al grupului kazah catre Rompetrol Rafinare, in valoare de 571 mil. euro, care nu ar schimba practic nimic in bilantul companiei, care ar ramane puternic indatorata, iar riscul pierderilor financiare din dobanzi si diferente de curs ar fi in continuare ridicat.
O alta optiune ar fi o majorare de capital in valoare de 571 mil. euro la Rompetrol Rafinare, cu aportul actionarului majoritar, care ar dilua participatiile actionarilor minoritari si pretul actiunilor RRC, insa ar curata bilantul companiei de datorii.
O a treia optiune pentru kazahi ar fi sa cumpere de la stat obligatiunile, care sunt transferabile, insa acest scenariu ar fi avantajos pentru kazahi doar daca ar putea achizitiona obligatiunile cu discount.
 
Ce parghii are statul ca sa-si recupereze bani
Obligatiunile Rompetrol Rafinare sunt convertibile in actiuni, fapt care a determinat in ultimii ani numeroase speculatii privind posibilitatea ca statul sa redevina actionar majoritar la Petromidia. In realitate, insa, optiunea de convertire a obligatiunilor in actiuni apartine emitentului, potrivit ordonantei din 2003, si nu detinatorului obligatiunilor, cum ar fi normal. Cu alte cuvinte, Rompetrol hotaraste daca vrea statul din nou in actionariat sau nu. Astfel, daca statul nu-si primeste banii, nu devine automat actionar, ci trebuie sa se adreseze justitiei pentru recuperarea banilor.
Rompetrol si-a luat unele masuri de siguranta si pentru un scenariu in care converteste obligatiunile statului in actiuni.
Potrivit ordonantei de urgenta din 2003 se precizeaza ca "obligatiunile nerascumparate sunt convertibile in actiuni la data scadentei, la optiunea emitentului, prin emiterea unui numar de actiuni rezultat prin impartirea valorii nominale a obligatiunilor, exprimata in lei la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru data scadentei, la valoarea nominala a actiunii".
Dar legea adoptata in 2005, pentru aprobarea ordonantei din 2003, modifica acest punct din ordonanta, fiind eliminata formula de calcul. De asemenea, in lege a fost introdusa o formula de calcul care scoate din ecuatie variatia de curs valutar. Potrivit acesteia, pretul de conversie al actiunilor va fi valoarea nominala a actiunilor inmultita cu raportul dintre cursul leu/euro de la scadenta si cursul leu/euro de la emitere. In aceste conditii, chiar daca leul continua sa se deprecieze, statul va lua acelasi numar de actiuni Rompetrol la scadenta ca si in momentul emiterii obligatiunilor, chiar daca valoarea datoriei, in lei, creste. Reprezentantii Ministerului de Finante nu au raspuns pana la inchiderea editiei intrebarilor ZF privind rascumpararea obligatiunilor Rompetrol. Reprezentantii KazMunaiGaz nu au putut fi contactati.
Patriciu a vandut in septembrie 2007 pachetul majoritar de 75% din actiunile grupului Rompetrol, iar pe piata sunt zvonuri cum ca si-ar vinde si pachetul minoritar de 25% pe care-l mai detine.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO