Burse - Fonduri mutuale

Castig dublu pentru Fondul de Compensare a Investitorilor

03.05.2010, 23:02 53

Fondul de Compensare a Investitorilor, institutia responsabilade compensarea investitorilor in cazul in care o societate debrokeraj intra in faliment, a incheiat anul trecut cu un profit depeste 690.000 de lei (162.000 de euro), mai mult decat dublu fatade anul precedent.

Fondul de Compensare isi asigura resursele din contributiileanuale si initiale pe care le platesc societatile de brokeraj,administratorii de conturi individuale precum si institutiile decredit care activeaza pe piata locala. La finele anului trecut,Fondul numara un total de 96 de membri.

In cei patru ani de functionare, brokerii au platit 8,86 mil.lei la Fond, in timp ce institutiile de credit au participat cu1,23 mil. lei. In schimbul acestor contributii, Fondul asiguradespagubiri in limita unui plafon de 11.000 de euro pentru fiecareinvestitor indvidual. In cei cinci ani de functionare, Fondul aacumulat resurse de peste 11,5 mil. lei pe care le-a investitpreponderent in titluri de stat si depozite bancare.

In 2009, peste 70% din resursele fondului au fost plasate incertificate de trezorerie cu discount si circa 18% in obligatiunide stat de tip benchmark.

"Anul trecut am inregistrat o dublare a profitului in specialdatorita randamentelor foarte bune pe care le-am obtinut latitlurile de stat", a explicat Stefan Chirtu, directorul executival Fondului de Compensare.

Fondul a inregistrat in 2009 venituri totale in valoare de 1,4mil. lei, aproape duble fata de anul precedent, in conditiile incare cheltuielile au crescut cu aproape 50% pana la 701.057 de lei.Astfel, Fondul a castigat 690.000 de lei anul trecut. Pentru Fondulde Compensare lucreaza sase angajati si cinci administratori,institutia nefiind nevoita sa participe la vreun caz de compensarepana in prezent.

In 2010, conducerea Fondului se asteapta la o scadere de zeceori a profitului, pana la 57.000 de lei, pe fondul reduceriinumarului de membri, dar si a scaderii randamentelor lainstrumentele cu venit fix. Institutia si-a bugetat o crestere acheltuielilor cu 33%, pana la 935.000 de lei, si o scadere aveniturilor cu 30%, pana la 992.600 de lei, potrivit bugetului devenituri si cheltuieli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO