Burse - Fonduri mutuale

Cât cash mai are Fondul Proprietatea după campania de achiziţii din primul trimestru?

Cât cash mai are Fondul Proprietatea după campania de achiziţii din primul trimestru?

Autor: Roxana Pricop

15.05.2011, 23:49 2207

Fondul Proprietatea (FP) aîncheiat investiţii în valoare de 473,1 mil. lei (115,3 mil. euro)în primul trimestru, achiziţionând acţiuni la băncile austrieceErste şi Raiffeisen, şi mărindu-şi participaţia la BRD-SG (BRD) şila combinatele Alro (ALR) şi Azomureş (AZO).

Lichidităţile fondului au scăzutastfel până la 598 mil. lei (145,8 mil. lei), la finele luniimartie, din care trebuie să plătească dividende de 432 mil. lei(105 mil. euro). Astfel, FP mai are la dispoziţie în acest momentdoar 40 mil. euro pentru alte investiţii sau răscumpărarea deacţiuni proprii.

Principalele investiţii aleFondului Proprietatea au fost realizate de sectorul bancar înprimul trimestru. Fondul şi-a crescut participaţia deţinută laBRD-SG de la 0,56% la 1,69%. Deţinerea valora 175,6 mil. lei lafinele lunii martie, potrivit informaţiilor făcute publice deadministrator în raportul trimestrial.

În premieră, fondul a ieşit pepieţele din regiune şi a cumpărat acţiuni la două dintre cele maimari bănci austriece, Erste şi Raiffeisen, listate la bursa dinViena şi cu operaţiuni pe piaţa locală. La finele primuluitrimestru, pachetul de acţiuni Erste deţinut de FP valora 143,1mil. lei, în timp ce acţiunile Raiffeisen Bank din portofoliul FPvalorau 137,8 mil. lei.

Achiziţii importante au fostrealizate şi la două dintre cele mai mari combinate din România -Alro Slatina şi Azomureş, ambele listate la Bursa de ValoriBucureşti.

Achiziţiile au continuat şi înluna aprilie, când fondul şi-a majorat expunerea pe sectorul bancarde la 2,78% din active (la finele lunii martie) la 3,25% şiexpunerea pe Austria de la 1,7% la 2,03%. Şi la Alro şi Azomureş,FP a raportat noi cumpărări de acţiuni în ultima lună.

Compania petrolieră OMV Petromcontinuă să rămână cea mai valoroasă din portofoliul Fondului, cu ovaloare de 4,875 mld. lei sau circa 30% din toată averea FP.Acţiunile SNP au câştigat 27% în primul trimestru, impulsionândcreşterea activelor FP. La finele lunii martie, activele nete aleFP erau de 16,455 mld. lei (4 mld. euro), în creştere cu 7,35% faţăde finele anului trecut.

Lichidităţile vor creştesemnificativ după ce Fondul va încasa dividende în valoare decirca 400 mil. lei de la companiile din portofoliu. Doar de la OMVPetrom, FP are de încasat peste 200 mil. lei sub formă dedividende.

În primul trimestru, Fondul avândut în întregime deţinerile în Marlin (4,95%) şi FamilialRestaurant (2,75%) prin intermediul unor oferte publice, la preţuricare depăşesc valoarea la care erau reflectate în portofoliulFondului.

Fondul a încheiat primul trimestrucu un profit net de 14 mil. lei faţă de o pierdere de 23 mil. leiîn acelaşi interval din 2010. Fondul a încasat venituri de 33,3mil. lei, cea mai mare parte provenind din dobânzi, şi a avutcheltuieli de 18,5 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO