Cât de mică este Bursa de la Bucureşti. Dacă fondurile de pensii private ar vrea să iasă din acţionariatul Zentiva, le-ar trebui 2.500 de şedinţe de tranzacţionare ca să vândă întreg pachetul

5 sep 2017 Autor: Liviu Popescu

♦ În cazul operatorului de piaţă BVB ar fi nevoie de 340 de zile, cele mai multe din BET ♦ La Transelectrica, 270 de zile, iar la Petrom 230 de zile.

Dacă cele şapte fonduri de pensii private obligatorii ar vrea să-şi vândă pachetul de circa 5,7% pe care îl aveau la finele lunii iunie 2017 la Zentiva (SCD), ar avea nevoie de 2.520 de zile pentru a îl plasa în întregime pe piaţă şi pentru a găsi şi cumpărători, potrivit unui calcul al ZF care a ţinut cont de lichiditatea medie zilnică pe acest emitent în anul în curs.

De la începutul anului şi până pe 1 septembrie au avut loc 151 de tranzacţii cu acţiuni SCD cu o valoare totală de circa 3 mil. lei. De aici rezultă un rulaj mediu zilnic de 19.760 de lei. Valoarea pachetelor de acţiuni pe care fondurile de pensii le au la Zentiva sunt de 50 mil. lei, de unde rezultă circa 2.520 de zile pentru a plasa întreg pachetul în piaţă şi pentru a fi cumpărat de investitorii de la bursa românească, cea mai mare cifră din piaţă.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.09.2017

 

Cuvinte cheie:
fondurile de pensii private
, pensii private
, Zentiva
, actionariat
, tranzactionare
, actiuni
, bvb
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide