ZF 24

Cât mai au de recuperat acţiunile de pe bursă până la maximele istorice

Cât mai au de recuperat acţiunile de pe bursă până...

Autor: Adrian Cojocar

23.01.2014, 21:42 2937

Principalul indice al bursei de la Bucureşti, BET, care urmăreşte cele mai importante 10 acţiuni, a atins recent maximul ultimilor cinci ani şi jumătate, dar cu toate acestea ar trebui să mai crească cu 64% pentru a atinge maximele din anul 2007, adică ar mai fi nevoie de doi ani asemănători cu 2013, când BET-ul a câştigat 26,1%. De cealaltă parte, indicele general BET-C, care urmăreşte toate acţiunile, ar trebui să-şi dubleze valoarea.

„Probabil că în maximum trei ani de zile indicele BET va urca la nivelul din 2007. Am observat că odată declanşat un val de aprecieri, creşterile accelerează odată cu depăşirea unor praguri de rezistenţă. De aceea cred că este important ca în acest an indicele BET să depăşească pragul de 7.000 de puncte (faţă de nivelul actual de 6.545 de puncte - n.red.)“, spune Mihai Alexa, manager de portofoliu la societatea de administrare a investiţiilor (SAI) Broker Cluj.

El crede că în următoarele luni acţiunile de dividend vor fi în atenţia investitorilor, dar se aşteaptă ca pe termen mai lung acţiunile de talie medie şi cele care au fost lovite puternic de scăderi, dar care au reuşit să supravieţuiască să crească peste indice.

Criza financiară a lăsat urme adânci în cotaţiile acţiunilor bancare de pe bursă, BRD şi Banca Transilvania, care ar trebui să se aprecieze cu 207% şi respectiv 64% doar pentru a reveni la maximele de acum şase ani şi jumătate. Acţiunile OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie românească listată pe bursă, ar trebui să mai urce cu 23% pentru a şterge în totalitate pierderile suferite de acţionari în vara anului 2007.

Citiţi pe ZF Corporate:

- în detaliu: cât mai au de recuperat titlurile de pe Bursa de la Bucureşti faţă de maximele din 2007, acţiune cu acţiune

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.01.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO