Burse - Fonduri mutuale

CE a lansat în dezbatere Uniunea Pieţelor de Capital

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Cătăina Mihai

19.02.2015, 00:05 436

Comisia Europeană a lansat, mier­curi, o consultare cu privire la Uni­unea Pieţelor de Capital care vizează înlă­tu­rarea obstacolelor ce blochează inves­ti­ţiile transfrontaliere şi împiedică accesul în­treprinderilor la finanţare, comisarul Jonathan Hill apreciind că în China e o piaţă de capital mai dezvoltată decât UE.

„Lansăm astăzi (n.r. - miercuri) Uniu­nea Pieţelor de Capital (CMU), un pro­iect crucial în vederea creării unei pieţe unice a capitalurilor pentru toate cele 28 de state membre“, a declarat, citat de Mediafax, Jonathan Hill, comi­sar pentru sta­bilitate finan­ciară, servicii finan­ciare şi uniunea pieţelor de capital, în conferinţa de lan­sare a dez­baterii pu­blice.

Obiectivul CMU este de a de­bloca investiţiile pe termen lung, a subliniat comisarul european.

„Toate economiile europene vor be­ne­ficia de pe urma unei uniuni a pie­ţelor de capital (...) Vrem să înlă­tu­răm barierele dintre investitori şi oportu­nităţile de investiţie (...) În multe părţi ale Europei com­pa­niile se luptă adesea pentru a obţine fon­du­rile de care au nevoie pen­tru a se ex­tinde. Ele au ten­din­ţa de a se baza pe bănci şi mult mai puţin pe piaţa de capital. În alte părţi ale lumii se întâmplă invers. Acest lucru face ca economia europeană să fie mai vulne­rabilă atunci când împru­mu­tu­rile bancare sunt reduse, am văzut asta în timpul crizei financiare“, a precizat Hill, în cadrul unei conferinţe de presă.

Comisarul a explicat că CMU va re­pre­zenta „o alternativă la bănci, va oferi mai multe opţiuni pentru finan­ţare“ mai ales în statele membre unde băncile nu oferă împrumuturi, iar IMM şi start-up-urile se confruntă cu dificul­tăţi de finan­ţare. Totodată, Jonathan Hill a spus că prin uniunea pieţelor de capital Comisia îşi propune atragerea de investitori din întreaga lume.

„Avem o problemă cu lipsa de investiţii (...) China are o piaţă de capital mai dezvoltată decât UE“, a mai spus Hill. Potrivit unui comunicat al CE, Uniunea Pieţelor de Capital are ca scop „înlătu­rarea obstacolelor care blo­chează investiţiile transfrontaliere în UE şi care împiedică accesul întreprin­derilor la finanţare“.

„Contextul actual este dificil pentru întreprinderi, acestea depinzând puternic de bănci şi bazându-se relativ puţin pe pieţele de capital (...) O piaţă unică de capital pe deplin funcţională ar oferi o multitudine de oportunităţi. Dacă pieţele de capital de risc din UE ar fi fost la fel de dezvoltate precum cele din SUA, între 2008 şi 2013 între­prin­de­rile ar fi beneficiat de fonduri supli­mentare în valoare de 90 de miliarde de euro“, precizează CE.

Prin Uniunea Pieţelor de Capital, Co­mi­sia doreşte, de asemenea, să elimine ob­stacolele care îi împiedică pe cei ce au nevoie de finanţare să ajungă la investitori şi să eficientizeze sistemul de distribuire a acestor fonduri.

Rezultatul dez­ba­terii lansate miercuri va sta la baza unui plan de ac­ţiune destinat să con­tribuie la deblo­carea finanţării nebancare, astfel încât noile întreprinderi să poată prospera, iar întreprinderile mai mari să-şi poată continua extinderea.

Comisia aşteaptă feedback din partea Parlamentului European şi a Con­siliului, a altor instituţii europene, a parla­mentelor naţionale, a întreprin­derilor, a sectorului financiar şi a tuturor celor interesaţi, până pe 13 mai 2015.

În urma consultării publice, CE va adopta, în vară, un plan de acţiune prin care va stabili foaia de parcurs şi calen­da­rul pentru implementarea princi­pa­lelor elemente ale Uniunii Pieţelor de Capital, până în 2019.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO