Burse - Fonduri mutuale

Ce companii de pe Bursă au mers bine în sem. I şi ce aşteaptă analiştii de la ultimele şase luni ale anului

Ce companii de pe Bursă au mers bine în sem. I şi ce aşteaptă analiştii de la ultimele şase luni ale anului

Ce companii de pe Bursă au mers bine în sem. I şi ce aşteaptă analiştii de la ultimele şase luni ale anului

15.08.2010, 23:54 47

Afacerile cumulate ale companiilor din sectorul de petrol şigaze de pe Bursă care şi-au anunţat recent rezultatele s-au majoratîn primele şase luni cu 12%, ajungând la 12,4 mld. lei (2,9 mld.euro), iar profiturile au crescut, de asemenea, cu 14%.

O creştere spectaculoasă a profitului a înregistrat OMV Petrom,care şi-a majorat câştigul în primul semestru cu 77%, la 1,6 mld.lei (385 mil. euro).

Profitul Transgaz Mediaş (TGN), un alt monopol pe piaţaenergetică, a urcat cu 56% în primele şase luni, ajungând la 265,4mil. lei (62,5 mil. euro).

Companiile din sectorul farmaceutic au continuat să înregistrezecreşteri puternice de profit, per ansamblu câştigurile fiind cu 68%mai ridicate, după ce afacerile s-au majorat cu 21%, cel maiimportant avans din cadrul sectoarelor analizate.

"Pentru partea a doua a anului cred că situaţia va fi foarteincertă. Pe consumul de energie probabil că situaţia nu va mai fila fel de bună, consumul populaţiei urmând să scadă din cauzaveniturilor mai mici, dar cred că această scădere ar putea ficompensată de consumul industrial", spune Florin Ilie, directoruldepartamentului de pieţe de capital din cadrul ING Bank.

Zentiva Bucureşti (SCD) şi-a triplat profitul în primulsemestru, câştigul ajungând la 27 de milioane de lei, în condiţiileîn care şi afacerile au înregistrat cea mai mare creştere dintrecompaniile similare, respectiv de 36%.

Profitul Antibiotice Iaşi (ATB) a urcat în primele şase luni cu15%, după ce afacerile s-au majorat cu 7% în aceeaşi perioadă.

"În sectorul farmaceutic s-a modificat legislaţia cu efecteasupra majorării preţurilor, în condiţiile cererii puţin elasticede pe piaţă", spune Florin Ilie.

Creşterile din aceste sectoare se situează peste cele medii lanivelul emitenţilor de la Bursă. De exemplu, vânzările cumulate a71 de companii listate pe Bursă care şi-au anunţat recentrezultatele au urcat în primul semestru cu 13% faţă de aceeaşiperioadă a anului precedent, până la un nivel de 9,4 mld. lei (2,3mld. euro), potrivit unei statistici a ZF.

Mihai Iulian Căruntu, şeful Departamentului de Cercetare Pieţede Capital al BCR, consideră că deşi economia a crescut în aldoilea trimestru faţă de primele trei luni ale anului, investitoriisunt în continuare precauţi, deoarece efectele ajustărilor dinsectorul bugetar vor fi vizibile abia din al doilea semestru.

"Datele au fost bune, însă economia este încă sub presiunea unorincertitudini. Consumul intern rămâne principala problemă şi nu seştie dacă va fi compensat de exporturi. Abia din toamnă vom vedeaefectele ajustărilor realizate de Guvern în sectorul bugetar,pentru că populaţia nu mai cheltuie atât de mult şi atunci s-arputea să vedem o ajustare şi în rezultatele financiare alecompaniilor", a afirmat el.

El mai spune că în astfel de perioade, după o criză economică,investitorii de pe piaţa de capital se uită în primul rând dupăcompanii care sunt lideri în sectoarele lor de activitate pentru căacestea îşi pot majora cota de piaţă şi pot câştiga noiclienţi.

Totodată, profiturile cumulate ale acestora au urcat uşor, cu2%, la 733,7 milioane de lei (173,5 milioane de lei), graţieprofitului Petrom, care a crescut cu 77% în acelaşi interval,ajungând la 1,6 miliarde de lei (385 milioane de euro).

Un avans puternic a consemnat şi sectorul chimic, unde afacerileau crescut cu 18% pe ansamblu.

Azomureş Târgu-Mureş s-a remarcat prin creşterea de peste patruori a profitului, la 68,9 mil. lei, în timp ce afacerile auexplodat cu 66 de procente. Companiile din sectorul maşinilor şiechipamentelor au înregistrat un regres de 5 procente alafacerilor, reprezentând una dintre cele mai slabe rezultate dintresectoarele analizate.

Singurul sector care a mai scăzut în primele şase luni a fostcel de construcţii, unde afacerile companiilor de la Bursă aucoborât cumulat cu 5 procente.

"Nu mă surprinde deloc faptul că sectorul de construcţiicontinuă să scadă pentru că piaţa este la pământ în momentul defaţă. Pe sectorul de maşini şi echipamente anul trecut au fost lanivel extern programele "Rabla" din Germania şi alte state care auajutat sectorul, iar anul acesta n-au mai funcţionat, de unde şiscăderea", spune Florin Ilie.

Potrivit lui, este greu de prognozat cum vor evolua acestea înpartea a doua a anului.

"Dacă Germania va continua să-şi menţină ritmul de producţie, vaavea nevoie de subcontractori. Totuşi anul acesta, pe plan externguvernele au trecut la austeritate şi revenirea economică s-arputea domoli în partea a doua a anului pentru că există mai puţinibani din partea guvernelor", explică Ilie.

Sectorul bunurilor de larg consum a urcat la Bursă cu 12procente, companiile din acest sector bucurându-se de o uşoarărelansare a consumului, însă firmele din acest sector auînregistrat per total pierderi, după ce erau pe profit în primeleşase luni din 2009.

"Pe segmentul bunurilor de larg consum se va vedea probabil însemestrul doi o slăbiciune pentru că populaţia va aveadisponibilităţi mai mici după tăirea salariilor şi vor plăti şi maimult pe energie, plus influenţa inflaţiei, care are şi ea efectasupra consumului", spune Florin Ilie.

Companiile din sectorul alimentar au înregistrat o stagnare aafacerilor, iar cele din sectorul metalurgic şi-au majoratafacerile cu 38 de procente, cu preţul meţinerii unor pierderisemnificative şi în acest an.

Pierderile companiilor analizate din sectorul metalurgic aucumulat 177 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO