Burse - Fonduri mutuale

Ce-i trebuie BVB ca să ajungă ca bursa din Polonia? Un milion de mici investitori

Autor: Andrei Chirileasa, Stefan Musgociu

30.03.2011, 23:55 100

Situaţia actuală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) estesimilară cu cea a bursei poloneze în anul 2000, potrivit uneianalize prezentate de Greg Konieczny, managerul FonduluiProprietatea (FP), singura diferenţă fiind că bursa din Varşoviaavea în 2000 peste un milion de investitori de retail, în timp ceBVB are în prezent circa 10.000 de conturi active.

"Marea problemă a Bursei de la Bucureşti este lipsainvestitorilor de retail", spune Konieczny, care crede că atragereamicilor investitori este principala direcţie pe care trebuieacţionat pentru dezvoltarea pieţei locale.

Konieczny, care coordonează echipa locală a grupului americanFranklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a fostales la finalul săptămânii trecute ca membru provizoriu înConsiliul de Administraţie al BVB, după demisia lui DanielŢepeş.

El spune că principalul mod prin care pot fi atraşi investitoriilocali pe Bursă îl reprezintă ofertele de vânzare de acţiuni alestatului. El a dat din nou exemplul Poloniei, unde listarea de anultrecut a companiei de asigurări PZU, una dintre cele mai marioferte din istoria bursei poloneze, a determinat deschiderea acirca 14.000 de conturi noi de retail.

Franklin Templeton a propus Guvernului ca în ofertele de vânzarea unor pachete de acţiuni la companii de stat o parte din titlurisă fie destinate micilor investitori.

"Am vorbit de mai multe ori cu guvernanţii şi le-am spus că încadrul ofertelor la companiile de stat ar trebui să fie prevăzut unpachet de acţiuni dedicat investitorilor de retail. Ultimadis­cuţie am avut-o acum două săptămâni şi nu au spus «nu». Nu potsă spun că este un răspuns favorabil, dar este bine că nu ne-aurefuzat ideea", a declarat Konieczny la un seminar pe temebursiere, organizat de site-ul wall-street.ro în colaborare cu BVBşi Depozitarul Central.

O altă problemă a pieţei de capital din România o reprezintăaccesul încă dificil al investitorilor străini, care trebuie săapeleze la consultanţi înainte pentru a-şi putea deschide conturide tranzacţionare şi nu au la dispoziţie conturi globale decât peacţiunile FP, restul companiilor de la Bursă tranzacţionându-seprin conturi individuale, procedura fiind mai complicată. Deasemenea, costurile de tranzacţionare pe Bursa de la Bucureşti suntcele mai mari din regiune, a arătat Milan Prochazka, director devânzări la firma cehă de brokeraj Wood.

"Pe piaţa românească nu e uşor de operat din exterior", spuneProchazka. El a mai arătat că tariful perceput de BVB, de 0,117%din valoarea vânzărilor şi de 0,045% din valoarea cum­părărilor,este cel mai mare din regiune. În comparaţie, pe piaţa din Ungaria,comisionul este de 0,015% din valoarea tranzacţiei, iar în Poloniavariază între 0,01% şi 0,033%.

BVB şi Sibex ar trebui să fuzioneze şi societatea rezultată săfie preluată de o bursă dezvoltată, ceea ce ar mări încredereainvestitorilor în piaţa de capital din România, considerăpreşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de PensiiPrivate (CSSPP), Mircea Oancea.

Administratorii de fonduri spun însă că Bursa are nevoie maiales de listări noi.

"Circa 25% din activele fondurilor de pensii reprezintăinvestiţii pe bursele externe, iar dacă activele lor vor maicreşte, ceea ce este de aşteptat, atunci banii respectivi vor mergetot spre pieţele străine, deoarece nu există «marfă» în România.Acelaşi scenariu este posibil şi pentru fondurile mutuale. Dacă nuvom avea noi listări pe piaţa locală, vom vedea cum banii dinactivele fondurilor din România pleacă spre alte burse şi,implicit, ajung să finanţeze economiile statelor respective, în locsă rămână aici", a declarat Mihai Ion, directorul general alRaiffeisen Asset Management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO