Burse - Fonduri mutuale

Ce mai vand si ce mai cumpara suedezii de la East Capital

07.04.2010, 23:00 18

Compania suedeza de investitii East Capital si-a crescutexpunerea pe piata locala pana la 28,5 mil. euro anul trecut,principalele investitii noi fiind in actiuni SIF Transilvania,Condmag si Transgaz. Suedezii au vandut insa Impact, Flamingo sipachete mici de actiuni Petrom.

Prin intermediul fondurilor deschise de investitii Balkan siEastern European, East Capital este unul dintre cei mai importantiinvestitori straini pe piata locala de capital. La finele anuluitrecut, plasamentele celor doua fonduri pe bursa de la Bucuresti seridicau la 28,5 mil. euro, de 2,6 ori mai mult fata de nivelulinregistrat la sfarsitul lui 2008, insa mult sub expunerea de 100mil. euro raportata in 2007, potrivit rapoartelor emise deadministrator.

Evolutia investitiilor East Capital pe piata locala a fostsustinuta de a aprecierea principalilor indici bursieri cu peste60% in 2009, dar si de reorganizarea portofoliului celor douafonduri. Principalele modificari facute de East Capital in aldoilea semestru al 2009 au vizat reducerea participatiei lacompania Petrom, exit-ul din retailerul de electrocasnice Flamingo,dar si achizitionarea unor pachete importante de actiuni la SIFTransilvania si la compania de constructii Condmag.

Fondul Balkan, cu active nete de 118 mil. euro la finele anuluitrecut, detinea cea mai ridicata expunere pe piata locala, de 17,13mil. euro. Mai mult, piata locala ocupa locul secund in topulalocarilor pe regiunea Balcani, dupa Turcia.

Actiunile companiei Petrom, care au atras circa 7% din activelefondului, au urcat pe prima pozitie in topul celor mai importantedetineri, potrivit raportului anual de administrare. In a douajumatate a anului trecut, fondul si-a lichidat participatia laFlamingo, prin vanzarea a 37,3 milioane de actiuni, a mai vandut unpachet de 5,3 milioane de actiuni la Petrom, si a intrat inactionariatul SIF Transilvania prin achizitia a circa 9 milioane deactiuni si a constructorulu Condmag prin achizitia a 3,2 milioanede actiuni.

Investitiile fondului Eastern European pe piata locala erau invaloare de 11,4 mil. euro la finele anului trecut, actiunile Petromsi cele ale SIF-urilor fiind principalele plasamente, potrivitraportului anual de administrare emis de East Capital. In al doileasemestru al anului trecut, fondul a vandut un pachet de 13,1 mil.actiuni la Petrom si a intrat in actionariatul SIF Transilvania cu7,4 mil. actiuni cumparate. Fondul a mai cumparat circa 1,5 mil.actiuni la societatea Condmag.

Cele doua fonduri detin impreuna 0,36% din actiunile Petrom,pachete de pana la 2% din fiecare SIF si 2% din Condmag.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO