Burse - Fonduri mutuale

Cei mai mari brokeri locali au renunţat la rivalităţi şi s-au aliat pentru a câştiga mandatul anului - listarea Fondului Proprietatea

17.08.2010, 23:55 69

Trei consorţii formate din cei mai mari opt brokeri de pe piaţalocală de capital şi un intermediar independent au intrat în cursapentru intermedierea listării Fondului Proprietatea la Bursa deValori Bucureşti, însă este posibil ca astăzi să mai fie depuse noioferte. Mandatul va aduce câştigătorului reputaţie şi experienţăpentru viitoarele listări ale companiilor de stat.

Astăzi, 18 august, la ora 15.00 se deschid ofertele deintermediere a listării Fondului Proprietatea, iar într-un intervalde maximum două săptămâni este aşteptată desemnareacâştigătorului.

Ofertele depuse aparţin consorţiilor formate din casele debrokeraj KBC Securities şi UniCredit CA IB Securities, BRD -Raiffeisen Capital&Investment-ING Bank, BCR - societatea cehăde brokeraj Wood-Intercapital Invest, şi societăţii de brokeraj BTSecurities care a depus oferta pe cont propriu, potrivit unor surseapropiate fondului. Pentru a câştiga licitaţia şi implicit mandatulde intermediere, brokerii trebuie să depună o ofertă tehnică şi oofertă financiară. Altfel spus, candidaţii trebuie să demonstrezecă sunt pregătiţi să intermedieze o listare de anvergura FonduluiProprietatea şi că au experienţă în pregătirea listărilor şi pepieţele din regiune. Oferta cea mai avantajoasă din punct de vederefinanciar va fi desemnată câştigătoare, însă dacă comisionul deintermediere cerut va fi prea mic sau peste bugetul fondului,brokerul riscă să fie descalificat chiar dacă fondul nu a făcutpublic cât anume este dispus să cheltuiască cu listarea. Valoareaestimată a contractului de intermediere este cuprinsă între 30.000şi 50.000 de euro. Valoarea mică a contractului a ţinut departemarile bănci de investiţii internaţionale care au refuzat să seînscrie în procedura de selecţie.

În procedura de selecţie se califică doar brokerii care înultimii cinci ani au intermediat tranzacţii în valoare cumulată deminim 300 de milioane de euro, iar cifra medie de afaceri dinultimii doi ani este fie egală sau mai mare de 100.000 de euro.

La nivel local, miza mandatului de intermediere este însăridicată. Rareş Nilaş, directorul general al societăţi de brokerajBT Securities, recunoaşte că a intrat în competiţie pentru câştigulde imagine şi notorietate şi mai puţin pentru comision. Reputaţiaobţinută de pe urma listării fondului va fi un punct forte înviitor având în vedere că statul român a anunţat că vrea să vândăpe Bursă participaţii la mai multe companii din sectorul energetic,intermedierea unor astfel de oferte fiind mult mai bănoasă.

Miza ridicată explică şi coagularea brokerilor în consorţii învederea depunerii unei oferte cât mai aproape de cerinţelefondului. Societăţile KBC Securities şi UniCredit CA IB suntprintre cei mai mari brokeri de pe piaţa locală, fiind recunoscuţipentru faptul că cea mai mare parte a clienţilor acestora suntinvestitori instituţionali străini. Cele două au experienţă pepieţele din Europa Centrală şi de Est. Al doilea consorţiu esteformat din BRD, Raiffeisen Capital & Investment şi ING. Ceitrei jucători au intermediat în aceeaşi formulă listarea Flamingo.Punctul forte al acestui grup stă în experienţa RCI, care a maicâştigat o dată mandatul de intermediere a listării fondului în2006, iar numele său este legat de cele mai mari IPO-uri de pepiaţa locală de capital - Transelectrica şi Transgaz. De asemenea,divizia de asset management a ING a intrat anul trecut în cursapentru administrarea activelor fondului.

Consorţiul format din BCR, Wood&Co. şi Intercapital Investreprezintă un mix de experienţă pe pieţele locală şi din regiune.BCR este cea mai mare bancă locală şi are în spate şi expertienţagrupului austriac Erste, în timp ce brokerii cehi de laWood&Co. au adus fondul cel mai aproape de listare prinemiterea la Viena a unui produs structurat cu activ suportacţiunile fondului. Intercapital Invest este printre cei mai activibrokeri pe piaţa locală de IPO-uri, numele său fiind legat desingurele oferte publice din ultimii doi ani, precum şi de listareaBVB.

BT Securities a ales să îşi încerce forţele pe cont propriu.Parte din grupul financiar Banca Transilvania, societatea a ocupatprima poziţie în clasamentul celor mai mari brokeri din 2009,intermediind tranzacţii cu acţiuni în valoare de peste 1 mld. lei(240 mil. euro).


386 mil. euro este valoarea tranzacţiilor cuacţiuni intermediate în 2009 de Raiffeisen Capital &Investment, BRD şi ING
350 mil. euro este valoarea tranzacţiilor cuacţiuni intermediate în 2009 de KBC Securities şi UniCredit CA IBSecurities
264 mil. euro este valoarea tranzacţiilor cuacţiuni intermediate anul trecut de BT Securities
200 mil. euro este valoarea tranzacţiilor cuacţiuni intermediate în 2009 de BCR, Wood şi IntercapitalInvest.
300 mil. euro este valoarea tranzacţiilor cumulatedin ultimii cinci ani necesară pentru ca un broker să se calificeîn procedura de selecţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO