Burse - Fonduri mutuale

Cemacon ţinteşte dublarea afacerilor după investiţii de 28 mil. euro

Cemacon ţinteşte dublarea afacerilor după investiţii de 28 mil. euro

Autor: Adrian Ionut Cojocar

29.09.2010, 23:54 128

Producătorul de cărămizi Cemacon Zalău (CEON), la care acţionarprincipal este Broker Cluj (BRK), intenţionează să-şi dublezevânzările anul viitor şi să preia poziţia de lider pe piaţa deblocuri ceramice după ce a finalizat o investiţie de 28 mil. euroîntr-o nouă fabrică despre care spune că este cea mai mare linie deproducţie din Europa de Est. Compania are însă de plătit acumcredite la bănci de 26 mil. euro.

Lucrările la noua fabrică au început în 2007, în plină perioadăde boom a pieţei imobiliare, dar ca urmare a declinului puternicînregistrat în ultimii doi ani vânzările Cemacon au căzut cu 40%anul trecut şi cu încă 35% în primul semestru din 2010, la 9,7 mil.lei (2,3 mil. euro).

"Punctul tare existent în acest moment este legat de creştereacapacităţii de producţie şi reducerea semnificativă a preţurilor deproducţie prin investiţia în noua linie, creştere corelată cu oîmbunătăţire a calităţii produselor şi cu optimizarea costurilor deproducţie. Suntem o companie în plină dezvoltare, strategia noastrăde management concentrându-se în prezent pe creşterea cotei depiaţă (dezvoltarea reţelei de distribuţie prin atragerea departeneri puternici şi a portofoliului de produse), perestructurare organizaţională (procese şi politici), dar şi peimplementarea unei politici susţinute de dezvoltare a angajaţilor",a declarat Liviu Stoleru, directorul general al Cemacon.

Anunţul Cemacon privind ţintirea poziţiei de lider pe piaţablocurilor ceramice, deţinută în acest moment de austriecii de laWienerberger, vine la scurt timp după ce în funcţia de directorgeneral al companiei din Zalău a fost numit Liviu Stoleru, care aocupat în ultimii patru ani funcţia de director de vânzărimarketing şi logistică la Wienerberger România, filiala locală agrupului austriac.

Lupta la vârf pe piaţa de cărămizi se anunţă aprigă, încondiţiile în care austriecii vizează de asemenea o poziţionare maibună pe piaţă prin câştigarea de cotă şi în plus, volumul devânzări al Wienerberger pe piaţa din România şi Bulgaria a crescutîn acest an. Un alt concurent puternic pe piaţa de cărămizie esteCeramica Iaşi, deţinută de fondul de investiţii Advent.

Demiterea recentă a fostului director general al Cemacon, IoanCrehul, a stârnit un conflict între acţionarii companiei, el fiindsusţinut de salariaţii societăţii, care până nu demult controlaucompania. Crehul deţine circa 7% din acţiunile Cemacon. Salariaţiiau împiedicat recent majorarea capitalului Cemacon cu suma de 6,1mil. lei (1,4 mil. euro), bani necesari susţinerii activităţii pânăla trecerea iernii, când de obicei vânzările scad simţitor.

Perspectivele din sectorul de construcţii sunt pesimiste celpuţin până la finalul acestui an, managerii din Româniaaşteptându-se la o contracţie în ultimele trei luni ale anului,potrivit unui sondaj realizat de INS.

"În ceea ce priveşte piaţa, care a scăzut cu circa 50% faţă deanul precedent, credem că a atins deja pragul minim, acumconfruntându-ne cu o stagnare", spune Stoleru.

Cemacon vrea ca până în 2013 să atingă afaceri de 100 mil. leişi un volum de 500.000 mc de blocuri ceramice şi spune că odată cupunerea în funcţiune a fabricii de la Recea, compania va acoperi ozonă de patru ori mai mare decât cea din prezent. Broker Clujdeţine 11,2% din acţiunile Cemacon Zalău, firma Eurorom Trade &Investment din judeţul Bihor are o participaţie de circa 5%, la felca şi SIF Muntenia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO