Burse - Fonduri mutuale

Ceuca, Broker Cluj: Indicii testeaza pragurile suport

Ceuca, Broker Cluj: Indicii testeaza pragurile suport
08.12.2008, 17:58 29

"Bursa locala manifesta in ultima perioada o decorelare fata de pietele externe. Pe termen mediu si lung, pietele externe raman intr-adevar principalul factor care influenteaza evolutia interna, pe termen scurt insa, evolutia pietei locale ramane o incertitudine", a declarat Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.

Cele mai importante cresteri au fost inregistrate de catre societatile de investitii fiunanciare, indicele de ansamblu al acestora, BET, consemnand o urcare de 3,4%.
Titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au inregistrat cea mai mare crestere din randul SIF-urilor, de 3,08%, urcand la pretul de 0,67 lei/actiune. In top au urmat actiunile SIF Oltenia (SIF5), cu 2,9%, SIF Moldova (SIF2), cu 2,3%, si SIF Transilvania (SIF3), cu 2,2%.
Cea mai redusa crestere a fost inregistrata de titlurile SIF Muntenia (SIF4), care au urcat doar cu 0,8%, pana la nivelul de 0,67 lei/actiune.
"Cresterile de pe piata locala sunt cresteri de rezistenta. BET-ul si BET-FI-ul testeaza praguri suport de 3.000 de puncte si respectiv de 15.000, insa pentru a vorbi despre un trend de crestere trebuie depasite aceste praguri. Piata se formeaza pe o lichiditate mica, dominata de speculatii si sentimente pesimiste. Este moda prognozelor negative", a adaugat Ceuca.
In sectorul energetic, indicele de profil, BET-NG, a inregistrat o crestere de 2,2%, tras in sus de evolutiile pozitive ale companiilor petroliere si cele din sectorul utilitatilor.
Titlurile Petrom (SNP) au urcat ieri cu 1,7%, atingand pretul de 0,182 lei/actiune, in vreme ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au consemnat o urcare ceva mai mare, de 2,9%, pana la nivelul de 0,018 lei/actiune.
Societatile de utilitati, Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN), au urcat in sedinta de ieri cu 2,5% si respectiv cu 0,9%.
"Bursa a inceput sa nu mai reprezinte un corespondent real al pietei de capital din Romania. Anul trecut inregistram supraaprecieri mult prea mari, anul acesta inregistram subaprecieri la fel de mari. Bursa nu mai reprezinta o evaluare reala a companiilor din Romania. Trebuie sa asteptam sa vedem ce efecte vor avea pe piata locala planurile si masurile de redresare ale economiilor mondiale", a continuat directorul Broker Cluj.
In sectorul financiar, titlurile BRD au urcat cu 1,3%, pana la pretul de 8,1 lei/actiune, in vreme ce actiunile Bancii Comercial Carpatica (BCC) au coborat cu 1% sub pretul de referinta de vineri, de 0,195 lei/actiune.
Cea mai mare crestere dintre societatile financiare au inregistrat-o titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS), care au urcat cu 4,4%, pana la nivelul de 64,2 lei pentru o actiune.
Cresterile externe au fost ceva mai accentuate, indicele paneuropean Euro Stoxx 50 inregistrand aproape de ora inchiderii o crestere de 7%. In top au urmat indicii german DAX si cel francez CAC 40, cu o crestere de 6,7%. Indicele britanic FTSE 100 inregistra o urcare de aproape 5%, depasind pragul de 4.000 de puncte.
Indicele american Dow Jones inregistra in deschiderea de ieri o crestere pronuntata de 3%, pe fondul entuziamului investitorilor cu privire la planurile anticriza propuse de viitoarea administratie a SUA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO