Burse - Fonduri mutuale

Ceuca, Broker Cluj: Nu mai este deloc interes pentru Bursa

Ceuca, Broker Cluj: Nu mai este deloc interes pentru Bursa
22.01.2009, 18:11 30

Dupa doua sedinte in care a inregistrat unele dintre cele mai puternice pierderi din ultimele luni, Bursa de Valori si-a incetinit in sedinta trecuta scaderile, in conditiile in care in sedinta de miercuri piata americana s-a aflat in crestere.

"Probabil ca in sedinta de miercuri speculatorii au incercat ceva, insa nu le-a reusit. A fost o presiune destul de mare pe anumiti emitenti, cum ar fi BRD, Dafora, Armax Gaz sau Transgaz. Ramane in continuare o presiune mare la vanzare, in vreme ce cumparatorii sunt micuti. Probabil ca ar fi trebuit sa asistam la un rebound dupa scaderile puternice din ultimele zile, insa acest lucru nu s-a intamplat", spune Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
Piata de la Bucuresti a deschis sedinta de ieri in crestere usoara fata de miercuri, indicele celor mai lichide zece companii din piata, BET, crescand cu 2,8% in primele minute de tranzactionare. Indicele general al pietei, BET-C,
s-a apreciat cu 2% la deschidere, in vreme ce indicele de ansamblu al SIF-urilor, BET-FI, avansa cu 2,7%. In a doua jumatate a sedintei piata a intrat pe scadere, inchizand in cele din urma pe minus. Indicele BET a inchis sedinta de ieri cu 1,35% in minus, in vreme ce SIF-urile au inregistrat o depreciere de 2,9%. BET-C a scazut la randul sau cu 1,2%.
La nivel european, principalii indici bursieri se aflau, de asemenea, in crestere inainte de inchiderea sedintei, insa sfarsitul sedintei de la Bucuresti i-a gasit pe acestia in pierdere. Indicele austriac ATX scadea la ora 16:20 cu 1%, indicele francez CAC-40 cu 0,5%, in vreme ce DAX-ul german se aprecia cu 0,6%. In Anglia, indicele FTSE 100 se afla la aceeasi ora in crestere usoara, in vreme ce ultima sedinta din SUA a adus pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) o crestere de 3,5%.
Lichiditatea din piata continua sa fie scazuta fata de perioada similara a anului trecut, Bursa inregistrand un rulaj de 8,3 mil. lei (1,9 mil. euro). In acelasi timp, piata RASDAQ a atras investitii de 1,1 mil. lei (260.000 de euro).
Actiunile Banca Transilvania (TLV) au inregistrat ieri printre cele mai importante scaderi din piata, de 2,5%, in conditiile in care banca a reusit sa atraga din nou cele mai multe investitii din piata. Rulajul inregistrat ieri de titlurile Banca Transilvania s-a ridicat la 2,1 mil. lei (0,5 mil. euro), cu mult peste a doua lichiditate din piata, de 1,1 mil. lei (0,3 mil. euro), realizata de titlurile BRD SocGen (BRD). Titlurile BRD au inchis sedinta de ieri la pretul de miercuri, de 7,2 lei/actiune.
Dupa tranzactia de DEAL in valoare de 2 mil. lei realizata miercuri cu titlurile Petrom, ieri s-a mai realizat o tranzactie de acest tip, cu titlurile Bancii Transilvania. DEAL-ul s-a realizat la un pret de 1 leu/actiune, in scadere cu aproape 2% fata de nivelul de referinta, pachetul transferat fiind de 700.000 de titluri. Valoarea totala a tranzactiei s-a ridicat la 700.000 de lei (162.000 de euro).
Pe piata RASDAQ cele mai importante tranzactii s-au realizat cu titlurile Electromagnetica (ELMA), valoarea acestora ridicandu-se la circa 0,5 mil. lei (0,1 mil. euro). Titlurile Electromagnetica au inchis sedinta de ieri in crestere cu aproape 3,5%, ultimul pret de tranzactionare fiind de 0,3 lei/actiune. "Este greu de anticipat ce se va intampla pe termen mediu si lung. Interes nu mai este deloc, cursul monedei nationale s-a depreciat puternic in raport cu euro, in vreme ce stirile macroeconomice sunt dezastruoase", spune Ceuca.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO