Burse - Fonduri mutuale

Cinci întrebări care au rămas după AGA de la Fondul Proprietatea

Autor: Roxana Pricop

07.09.2010, 23:53 57

Statul şi-a mai "plătit" din restanţele faţă de acţionariiFondului Proprietatea în AGA din 6 septembrie când au fost aprobatenumirea lui Franklin Templeton drept administrator şi listarea laBursa de Valori Bucureşti. Pentru micii acţionari ai fondului, oserie de întrebări persistă şi va trebui să-şi găsească răs­punsulîn următoarele luni.

1. Când se va lista Fondul Proprietatea la Bursa deValori Bucureşti?
Numărătoarea inversă pentru listarea la Bursă a început pe 18august când Fondul s-a înregistrat la CNVM în ca­tegoria alteorganisme de plasament colectiv de tip special. Atunciadminis­tra­torul Franklin Templeton a primit un termen de 90 dezile pentru a pregăti listarea. Până pe 22 decembrie, FranklinTempleton trebuie să depună toate documentele necesare admiterii latran­zacţionare la CNVM spre aprobare. Prospectul de admitere lacota bursei este cel mai important document supus apro­băriiarbitrului pieţei de capital şi va fi întocmit de consorţiul debrokeri Raiffeisen Capital & Investment, BRD şi ING. Obţinereaavizelor de la CNVM şi BVB poate dura de la câteva săptămâni lacâteva luni, astfel că listarea fondului ar putea avea loc înprimul trimestru al anului viitor aşa cum au anticipat oficialiiTempleton. Fondul se va lista direct, fără a mai derula o ofertăpublică de acţiuni.
"Atunci când se va lista fondul este foarte important ca Bursa dela Bucureşti să aibă o infrastructură bine pusă la punct, astfelîncât să nu existe nicio diferenţă pentru investitorul străin întretranzac­ţio­narea de la Bucureşti şi cea de la Londra sau altă marebursă din lume", spune Mihai Chişu, broker la societatea deintermediere IFB Finwest.

2. La ce preţ se vor tranzacţiona acţiunile Fondului pebursă?
Brokerul este de părere că, în primele luni, acţiunile se vortranzacţiona la un preţ cuprins între valoarea de pe piaţa gri (azide circa 0,5 lei/acţiune) şi valoarea uni­tară a activului net(VUAN) de 1,0283 (la finele lunii iulie potrivit KPMG). Ul­te­rior,în funcţie de modul în care Tem­ple­ton va administra fondul şi cumva reuşi să "mag­netizeze interesul fondurilor străine", preţulacţiunii se va apropia tot mai mult de VUAN sau chiar îl va depăşi.Mihai Chişu mai spune că deşi există dife­renţe între Proprietatea(expunere ridi­ca­tă pe energie) şi cele cinci SIF-uri (ex­pu­nereridicată pe bănci), cele două tipuri de societăţi prezintă şiasemănări din perspectiva preţului de tranzac­ţionare. Pe de altăparte, analiştii se aşteaptă ca dis­coun­tul la care titlurilefondului se vor tran­zacţiona pe bursă să nu fie la fel de mare caîn cazul SIF-urilor, care se tran­zac­ţionează în prezent la circa50% din valoarea activului net. Atuurile Fondului Proprietatea suntmanage­men­tul celor de la Franklin Templeton şi lipsa unor praguride deţinere.
După listare, despăgubirile la ANRP vor fi calculate în funcţie depreţul ac­ţiunilor din primele 60 de şedinţe detran­zac­ţ­ionare.

3. Care este valoarea FonduluiProprietatea?
Firma de audit KPMG a calculat o va­loa­re a activelor nete de14,64 mld. lei şi o va­loare unitară a activului net de 1,0283lei/acţiune la finele lunii iulie. Această eva­luare s-a făcut dupănormele CNVM: la valoarea participaţiilor listate s-a luat încalcul preţul mediu al acţiunilor din ulti­mele 3 luni, în timp cevaloarea capi­ta­lu­rilor proprii la finele anului trecut a stat labaza stabilirii valorii partici­paţiilor nelis­tate.
Franklin Templeton va emite până pe 15 octombrie o evaluare propriea fon­du­lui bazată pe standarde interna­ţio­nale, care ar puteadiferi de evaluarea KPMG. Pe standarde internaţionale se ba­zea­zăşi evaluările realizate de casele de bro­keraj KBC Securities,Raiffeisen Ca­pital & Investment, BRD şi ING, care au eva­luatactivele fondului la 1-1,2 lei/acţiune.
Preţul de tranzacţionare al acţiunilor pe piaţă este stabilit însăde raportul dintre cerere şi ofertă, după ce ambele părţi auanalizat în prealabil valoarea ac­ti­ve­lor nete, activitateaadministra­to­rului şi re­zultatele financiare ale fondului. Întreva­loarea activelor fondului şi preţul ac­ţiunilor pot apăreadiferenţe semni­ficative, ca şi în cazul SIF-urilor.

4. Cine va primi dividende din profiturile realizate înanii 2008 şi 2009?
Persoanele care deţin acţiuni la fond la data de 27 septembrie vorfi recom­pen­sate cu un dividend de 0,0816 lei pentru fiecareacţiune, indiferent de momentul primirii sau achiziţiei.
În prezent, acţionarii privaţi ai Fon­du­lui Proprietatea, în numărde peste 4.000, deţin 51% din acţiunile fondului.
Una dintre controversele legate de distribuţia dividendelor vizeazăcele circa 10.000 de persoane care au deja dosarele rezolvate şi auprimit titluri de conversie, dar au optat pentru despăgubiri înnume­rar. La începutul lunii iulie, Guvernul a sistat despăgubirileîn numerar. În aceste con­diţii, aceste persoane pot face cerere laANRP pentru a primi acţiuni la Fondul Pro­prietatea, iar în acestcaz ar trebui să intre imediat în posesia acţiunilor. Dacă ANRP nule va soluţiona însă ce­rerile până la 27 septembrie, acesteper­soane vor pierde dreptul de a încasa divi­dende. La 100.000 deacţiuni, valoarea di­vi­den­de­lor se ridică la 8.160 de lei (1.900de euro).

5. Cum va funcţiona relaţia dintre administrator şireprezentanţii acţionarilor?
Franklin Templeton, unul dintre cei mai mari administratori defonduri la nivel global şi printre primii investitori pe pieţeleemergente, va fi monitorizat de cei cinci membri ai ComitetuluiRepre­zen­tanţilor - Corin Trandafir, repre­zen­tan­­tulmoştenitorilor Malaxa şi Auschnit, Cristian Buşu-fostul directoreconomic, Bogdan Drăgoi - secretar de stat la Fi­nan­ţe, MonicaMaurer - consiliera fostului mi­nistru al economiei, şi SorinMîn­dru­ţescu - directorul general al Oracle.
Aceştia vor analiza bugetul de veni­turi şi cheltuieli şi planul deafaceri înainte de a fi aprobate de acţionari, vor moni­torizainvestiţiile, tranzacţiile majore din por­tofoliu şi randamentele,vor monito­riza dacă administratorul respectă politica deinvestiţii. În structura actuală, Comi­tetul Reprezentanţilor esteo pârghie de control pentru statul român şi nu reflectă struc­tu­raacţionariatului fondului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO