Burse - Fonduri mutuale

Cine se află în spatele spectacolului dat pe bursă de Oltchim şi Rompetrol

Brokerii cred că un fond a urcat acţiunile petroliere de pe Bursă

Brokerii cred că un fond a urcat acţiunile petroliere de pe Bursă

Autor: Stefan Musgociu

08.06.2011, 23:47 2714

Bursa a crescut şi miercuri, cu 1,24%, decuplată de liniadescendentă a pie­ţelor externe şi susţinută de acţiunile RompetrolRafinare (RRC) şi Oltchim (OLT), care au urcat din nou puternic, cu15%, iar lichiditatea a continuat să fie asigurată de titlurileFondului Proprietatea (FP). Acţiunile Rompetrol Rafinare au urcatputernic, cu 15%, încă de la deschidere, iar după prima oră nu aumai fost realizate tranzacţii, în condiţiile în care în piaţă nu aumai fost introduse ordine de vânzare. Operaţiunile cu titlurilecompaniei au însumat 472.000 de lei.

Cea mai recentă tranzacţie a fost realizată la 0,0839 lei lei,preţ cu 11,7% peste cel pe care The Rompetrol Group, societatedeţinută de compania de stat kazahă KazMunai Gaz, l-a propus înoferta de preluare de anul trecut, de 0,0751 lei/acţiune, şi pecare grupul l-ar putea propune celorlalţi acţionari dacă îi va fipermisă delistarea Rompetrol Rafinare.

Directorul general şi preşedintele CA al Vienna Investment TrustAdrian Simionescu crede că unii investitori vor să forţeze KazMunaiGaz, acţionarul majoritar indirect al Rompetrol Rafi­nare, să ofereun preţ mai mare la delis­ta­rea companiei.

"Într-o eventuală înţelegere între stat şi KazMunai Gaz privindrăscum­pă­rarea acţiunilor pe care statul le-a primit la scadenţaobligaţiunilor este posibil ca unii investitori să ceară un preţmai mare decât cel care a fost în oferta de preluare şi care arurma să fie acordat la delistare. Dacă KazMunai va accepta un preţmai mare decât cel din piaţă pentru răscumpărarea acţiunilor de lastat, este posibil să vedem mici investitori care vor cere şi ei unpreţ mai mare şi astfel să se ajungă la o cotaţie mai mare ladelistare", a declarat Simionescu.

Totodată,el nu exclude posibilitatea ca acţionarul majoritar al RompetrolRafinare să fi început să cumpere ac­ţiuni direct din piaţă fără sămai aştepte o eventuală delistare a com­paniei.

"Totuşi, este posibilă intrarea la cumpărare a unor fonduri deinvestiţii străine specializate pe acţiunile com­paniilor dinsectorul petrolier, deoarece au crescut puternic şi Rom­petrol WellServices şi Oil Terminal", a mai spus brokerul.

Titlurile Rompetrol Well Services (PTR) şi Oil Terminal (OIL) auurcat şi ele cu câte 15%, la 0,4462 lei şi respectiv 0,3205 lei.Acţiunile Olt­chim au mai urcat şi miercuri cu 15% şi au ajuns lapreţul de 2,022 lei.

"După creşterile puternice din acest an nu cred că speculatoriimai au forţa şi nervii necesari pentru a mai intra pe acesteacţiuni, iar acum aversiunea la risc este în creştere. Eu cred căse pre­găteşte exit-ul unuia dintre princi­palii doi acţionariminoritari, PCC sau fondul britanic Carlson Ventures. Mă gândesc căs-au înţeles la un preţ mult peste piaţă şi acum se ridică preţulcu forţa pentru a ajunge mai repede la nivelul unde urmează să serealizeze tranzacţia", a mai spus Simionescu.

Ultima tranzacţie cu acţiunile FP pe piaţa principală a fostrealizată la 0,502 lei, preţ în creştere cu 0,3%, iar ultimul deala fost efectuat la 0,501 lei, cotaţie cu 0,1% peste nivelul demarţi.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT), care s-au apreciat şiieri cu 15% şi au ajuns să se tranzacţioneze la o cotaţie de peste2 lei/unitate. La finele anului trecut acţiunile combinatuluichimic valorau numai 0,2 lei/acţiune. Acţionarul minoritar, nemţiide la PCC SE, a cumpărat marţi încă 175.000 de acţiuni Oltchim.

  • Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) după ce fondul de investiţiiBT Index, administrat de BT Asset Management, a vândut marţi244.000 de titluri ale băncii.

  • Evoluţia burselor internaţionale după ce piaţa americană adeschis şedinţa de ieri în scădere uşoară. Principalele burseeuropene consemnau la aceeaşi oră corecţii de aproape 1%, cuindicele FTSE în coborâre cu 1,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO