Burse - Fonduri mutuale

Cine va fi brokerul care va câştiga mandatul anului?

Cine va fi brokerul care va câştiga mandatul anului?
01.08.2010, 23:53 26

Fondul Proprietatea a scos la licitaţie serviciile deintermediere a listării la Bursa de Valori Bucureşti (BVB),valoarea estimată a contractului ridicându-se la circa 50.000 deeuro. Brokerii sunt însă de părere că miza acestui mandat nu suntneapărat comisioanele, ci notorietatea de care va beneficiacâştigătorul selecţiei.
Cu active de peste 2,5 mld. euro şi participaţii la cele maiimportante companii energetice din economie, Fondul Proprietateaface un important pas înspre listarea la Bursa de Valori Bucureştiprin deschiderea procedurii de selecţie a intermediarului.Principala misiune a intermediarului va fi întocmirea prospectuluide admitere la tranzacţionare a Fondului, această operaţiune urmândsă se realizeze direct fără a mai fi derulată o ofertă publică deacţiuni.
Societăţile de brokeraj şi diviziile de intermediere din cadrulbăncilor pot depune ofertele până la data de 13 august. Printrecondiţiile cerute de FP este ca în ultimii cinci ani intermediarulsă fi intermediat tranzacţii în valoare cumulată de minim 300 demilioane de euro, iar cifra medie de afaceri din ultimii doi ani săfie egală sau mai mare de 100.000 de euro. Media veniturilor anualedin serviciile de intermediere şi comisioane pentru anii 2008 şi2009 trebuie să fie cel puţin de 200.000 de euro. De asemenea, esteobligatorie şi prezentarea a minim trei recomandări de la cei maiimportanţi clienţi pentru care ofertantul a realizat servicii deintermediere, precum şi prezentarea bilanţului contabil de lafinalul anului trecut. Firmele de brokeraj mai trebuie să facădovada că activează pe piaţa de capital de minim doi ani. Ceiinteresaţi pot depune oferte în nume propriu sau se pot asociaîntr-un consorţiu, cuantumul garanţiei pentru participarea laprocedura de achiziţie a caietelor de sarcini este de 5.000 de lei,în timp ce garanţia de bună execuţie este de 5% din valoareacontractului fără TVA.
Atribuirea contractului de achiziţie se va face pe baza criteriului"oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere tehnico-economic".Contractul va fi în vigoare pentru şase luni de la data semnării,cu posibilitatea prelungirii.
Aceasta este a doua licitaţie de selecţie aintermediarului pe care o organizează Fondul Proprietatea, încondiţiile în care în 2006 a fost selectat un intermediar pentrulistare în firma de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment,iar acţionarii au aprobat listarea Fondului încă de acum trei ani.Din cauza nenumăratelor amânări şi obstacole intervenite înlistarea Fondului, cel mai probabil condiţiile contractului deintermediere din 2006 nu mai sunt astăzi de actualitate.
Mai mult, decizia de a organiza o licitaţie vine în contradicţie cuintenţiile conducerii Fondului din această primăvară, potrivitcărora de listarea Fondului la BVB ar urma să se ocupe un consorţiuformat din cei mai mari cinci brokeri de pe piaţă - BRD, ING Bank,Raiffeisen Capital & Investment, BT Securities şi KBCSecurities, fără a mai fi organizată vreo licitaţie. Cele cincifirme s-au angajat atunci să întocmească gratis prospectul deadmitere la tranzacţionare doar daca listarea ar avea loc fărăofertă publică de titluri.
Printre firmele interesate de intermedierea listării FonduluiProprietatea se numără şi BT Securities şi Intercapital Invest,printre cele mai puternice case de brokeraj cu capital românesc depe piaţa locală.
"Suntem interesaţi să intermediem listarea Fondului. Luând însă încalcul dimensiunile pieţei locale de capital, lichiditatea mică şinumărul redus de listări, mă aştept ca mulţi dintre brokeri săofere comision zero pentru intermedierea listării, principalulbeneficiu fiind popularitatea şi publicitatea pe care le vorcâştiga dacă vor obţine mandatul. În mod normal, valoarea unuiastfel de contract de intermediere s-ar ridica la 40-50.000 deeuro", a spus Rareş Nilaş, directorul general al societăţi debrokeraj BT Securities.
"Câştigul de imagine pentru brokerul care va obţine mandatul deintermediere va fi foarte mare. Nu aş vrea însă să mă pronunţasupra valorii contractului de intermediere, pentru că sunteminteresaţi să intermediem listarea Fondului", a spus Răzvan Paşol,directorul general al societăţii de brokeraj IntercapitalInvest.
Înfiinţat în urmă cu cinci ani, Fondul Proprietatea este încontinuare controlat de statul român, care prin intermediulMinisterului Finanţelor Publice deţine 53,8% din capital, în timpce restul este împărţit între aproape 4.000 de persoane fizice şijuridice.
Listarea Fondului la bursă va oferi pentru mulţi dintre acţionariipersoane fizice posibilitatea de a-şi încasa despăgubirile, avândîn vedere că aceştia au primit acţiuni la Fond în contulproprietăţilor confiscate de regimul comunist.
Pentru brokeri, miza listării Fondului Proprietatea este ridicată.Statisticile publicate de Fond arată că în ultimii doi ani s-autranzacţionat pe piaţa anunţurilor de mică publicitate peste 26%din acţiunile acestuia, adică o medie lunară de peste 1% dinnumărul total de acţiuni. La un asemenea volum mediu, valoarealunară a tranzacţiilor de pe Fondul Proprietatea ar plasa titlurileîn Top 3 al celor mai lichide acţiuni de pe Bursă şi ar aduce ocreştere de cel puţin 10-15% a valorii tranzacţiilor, cu beneficiiîn principal pentru brokeri şi pentru Bursa de ValoriBucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO