Burse - Fonduri mutuale

Clifford Chance Badea a asistat aranjorii în prima emisiune de obligaţiuni verzi lansată de România pe pieţele externe, în valoare de 2 miliarde de euro

Clifford Chance Badea a asistat aranjorii în prima...

Autor: Tibi Oprea

23.02.2024, 13:16 169

O echipă multijurisdicţională Clifford Chance coordonată de biroul de la Bucureşti a asistat băncile aranjoare Citi, Erste, HSBC, JP Morgan şi Société Générale în cea mai recentă ieşire a statului român pe pieţele externe cu două emisiuni de obligaţiuni în valoare totală de 4 miliarde de euro.

Pe lângă tranşa de obligaţiuni convenţionale în valoare de 2 miliarde de euro, cu maturitate în 2031, România a inaugurat programul Cadru de Obligaţiuni Verzi cu o primă tranşă de titluri scadente în 2036, care a atras 2 miliarde de euro.

„Suntem onoraţi că am făcut parte dintr-un nou proiect istoric pentru România. De-a lungul ultimilor 20 de ani, Clifford Chance Badea a fost implicată în toate emisiunile de obligaţiuni suverane realizate pe pieţele internaţionale. În plus, am construit un portofoliu remarcabil de finanţări prin emisiuni de obligaţiuni verzi. Ne bucurăm că am reuşit să combinăm aceste două arii de expertiză, contribuind astfel la succesul răsunător care plasează România pe harta finanţărilor verzi, esenţiale pentru atingerea ţintelor de mediu şi de dezvoltare sustenabilă”, spune Mădălina Rachieru-Postolache, Partener şi coordonator al practicii Pieţe de Capital de la Bucureşti.

Cadrul Obligaţiunilor Verzi al României a fost elaborat de Ministerul Finanţelor cu asistenţă tehnică din partea Băncii Mondiale şi consultanţă externă primită de la băncile de investiţii Citibank şi HSBC. Avocaţii Clifford Chance au fost implicaţi pe tot parcursul procesului, având printre atribuţii acordarea de consultanţă multijurisdicţională şi revizuirea prospectului de emisiune.

Echipa care a asistat băncile intermediare în oferta inaugurală a fost coordonată de Mădălina Rachieru-Postolache, Partener, şi Cosmin Anghel, Counsel. Din nucleul de la Bucureşti a mai făcut parte Nicolae Grasu (Associate). Biroul Clifford Chance Londra a asistat pe aspecte de drept englez (Kate Vyvyan, Partener şi John Thomson, Senior Associate) şi pe aspecte de drept american (Johannes Juette, Partener şi Geoffrey Adonu, avocat).

„În urmă cu 14 ani, am contribuit la lansarea Programului Medium Term Notes al României, care a generat statului român flexibilitate maximă în privinţa oportunităţilor de finanţare de pe pieţele externe. A fost o onoare să lucrăm din nou alături de echipa de profesionişti de la Ministerul Finanţelor, dar şi de partenerii noştri internaţionali pentru a pregăti următoarea etapă în strategia naţională de finanţare. Prin programul Cadru privind Obligaţiunile Verzi, România se alătură efortului global de finanţare sustenabilă. Faptul că oferta inaugurală a fost suprasubscrisă de 4 ori confirmă interesul investitorilor de calibru, în pofida unui context de piaţă dificil”, spune Cosmin Anghel, Counsel.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO