Burse - Fonduri mutuale

CNVM a ramas fara bani: Sefii SIF-urilor sunt dispusi sa ajute CNVM cu lichiditati, dar nu in orice conditii

Sefii SIF-urilor sunt dispusi sa ajute CNVM cu lichiditati, dar nu in orice conditii
11.02.2010, 23:12 44

Sprijinul pe care SIF-urile sunt dispuse sa il acorde ComisieiNationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), prin plata in avans acomisioanelor, ar putea juca un rol strategic in contextuldezbaterilor privind ridicarea pragului de detinere la SIF-uri(maxim 1% din capital) de saptamana viitoare.

"Inainte de a plati vrem sa ne intalnim cu reprezentantiiComisiei pentru ca vorbim despre plata in avans a unor sume deordinul milioanelor. CNVM ne cere sa platim pausal o taxa. Pana laurma este o afacere si ce interes as avea sa platesc aceastecomisioane cand imi ofera o reducere de 5%, sub nivelul pe care asputea sa il obtin plasand aceeasi suma la banca", a spus IoanCuzman, presedintele SIF Banat-Crisana.

Societatile de Investitii Financiare (SIF-urile) sunt dispuse sasprijine cu lichiditati CNVM platind anticipat pe sase lunicomisioane in valoare de aproximativ 3,5 milioane de lei (850.000de euro).

Proiectul care prevede ridicarea pragului de detinere la SIF-uride la 1% la 5% urmeaza sa fie dezbatut pe fond saptamana viitoarela Comisia de buget din Camera Deputatilor, care este decizionala.Comisia de buget a anuntat ca la discutii vor fi invitaticonducatorii SIF-urilor si reprezentantii CNVM.

Tot saptamana viitoare, SIF-urile vor sa se intalnesca cureprezentantii autoritatii de supraveghere pentru a discuta despreplata anticipata pe sase luni a comisionului de 0,1% (anual) dinvaloarea activelor nete. CNVM urmeaza sa incaseze de la SIF-uri osuma totala de 3,5 milioane de lei.

"Nu vrem de la CNVM nimic in schimb. Vrem sa cooperam cureprezentantii Comisiei, nu vrem nicio concesie legislativa. Vremsa avem o relatie lucrativa cu CNVM", a spus Ioan Cuzman,presedintele SIF Banat-Crisana.

Societatea urmeaza sa plateasca anticipat catre CNVM o suma deaproximativ 770.000 de lei, calculata in functie de activele netela finele lunii decembrie 2009.

SIF Oltenia, cu active de 1,64 mld. lei la finele lui decembrie2009, ar plati in avans circa 780.000 de lei (188.000 de euro),reprezentand comisionul pentru primele sase luni, chiar si cureducerea de 5% oferita de CNVM. Pe de alta parte, daca activul SIFar creste pana in iunie, SIF-ul ar mai trebui sa vina cu odiferenta de bani, iar daca activul SIF ar scadea in aceeasiperioada, SIF-ul ar trebui sa astepte sa-si recupereze diferenta dela CNVM.

"In principiu sunt de acord cu plata anticipata a comisionuluicatre CNVM. Mai intai vom supune decizia votului Consiliului deAdministratie", a spus Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIFOltenia.

Cu cat procesul legislativ avanseaza, cu atat presiunile dinpartea SIF-urilor, care nu doresc ridicarea pragului, sunt maiputernice. Mihai Fercala (SIF Transilvania) si Ioan Cuzman (SIFBanat) au prezis la dezbaterile din cadrul Comisiei pentru politicaeconomica ca daca legea va trece, atunci piata de capital va fimanipulata. Atunci presedintele SIF Transilvania a argumentat caimpactul ridicarii pragului de detinere de la 1% la 5% va fisimilar "nu cu un FNI, ci cu cinci FNI-uri". Comisia pentrupolitica economica a avizat negativ proiectul legislativ deridicare a pragului. Pe 9 februarie, dupa avizul negativ dinComisia economica, actiunile SIF-urilor au pierdut 3% pe Bursa.

Ridicarea pragului de detinere si a pragului de vot la SIF-uride la 1% la 5% este sustinuta de investitorii de pe Bursa, debrokeri si chiar de unii oficiali ai CNVM.

O alta problema care-si cauta rezolvarea este cea a votuluiconcertat, care a permis sefilor SIF sa suspende drepturile de votale unor grupuri de investitori prezumati ca ar fi actionatconcertat in cadrul adunarilor generale ale actionarilor de anultrecut, cand au fost alesi membrii CA.

De asemenea, ridicarea pragului ar permite investitorilor mari,de talia fondurilor straine de investitii, sa acumuleze pachete depana la 5% din capitalul unei SIF, ceea ce ar urca pe termen lungpreturile actiunilor, spun brokerii. De la lansarea proiectului delege, in iulie 2009, actiunile SIF au crescut cu 90%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO