Burse - Fonduri mutuale

CNVM incearca sa scoata din ceata piata RASDAQ

21.04.2010, 23:03 22

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a decis sasuspende sistemul alternativ de tranzactionare autorizat in 2008,pe care urmau sa fie transferate toate companiile listate peRASDAQ, dupa ce Bursa a primit autorizare pentru al doilea ATS anulacesta.

Intr-o dispunere de masuri emisa ieri, CNVM precizeaza ca, peperioada suspendarii ATS-ului autorizat in 2008, actiunile listatepe piata RASDAQ se vor tranzactiona conform regulilor aplicabile inprezent.

"Suspendarea sistemului alternativ de tranzactionare aprobat in2008 se va incadra in termenul de 60 zile in care vom clarificastatutul pietei RASDAQ. Sistemul alternativ din 2008 a fostaprobat, insa a ramas neumplut. Daca nu am fi suspendat acelsistem, respins in 2008 de conducerea Bursei, toate cele 1.500 desocietati ar fi trebuit sa fie transferate pe ATS", a declaratpentru ZF Lorand Kralik, comisar in cadrul CNVM.

Suspendarea sistemului ATS, care a fost autorizat in urma cu doiani, dar nu functioneaza nici pana in prezent, este primul pas pecare CNVM il face inspre clarificarea statutului pietei RASDAQ. Pe15 aprilie, arbitrul pietei de capital s-a angajat sa clarificeproblematica pietei RASDAQ in termen de 60 de zile, in conditiilein care din 2008 pana in prezent investitorii asteapta de laComisie confirmarea statutului de piata reglementata.

In vara anului 2008, Comisia a aprobat constituirea unui sistemalternativ de tranzactionare administrat de BVB si a decis ca toatecele circa 1.500 de companii listate pe RASDAQ sa fie transferatepe acest sistem.

Cea mai mare parte a jucatorilor de pe piata de capital auinterpretat decizia Comisiei prin care RASDAQ a fost transformat inATS ca schimbare a statutului in piata nereglementata. Bursa deValori Bucuresti a respins atunci solutia aprobata de CNVM si aobtinut anul acesta autorizarea pentru un al doilea sistemalternativ de tranzactionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO